Цукровий діабет діагностується у кожного четвертого пацієнта

Цукровий діабет діагностується у кожного четвертого пацієнта

Цукровий діабет — це хронічне захворювання, що характеризується підвищеним рівнем цукру (глюкози) у крові через недостатню дію інсуліну або його неповне використання організмом.

Типи цукрового діабету

Цукровий діабет типу І типу. Імунна система організму атакує та руйнує клітини, що виробляють інсулін у підшлунковій залозі. Люди з цим типом діабету потребують інсулінотерапії.

Цукровий діабет типу ІІ типу поступово розвивається з часом. Характеризується опором клітин організму до дії інсуліну та/або недостатнім виділенням інсуліну підшлунковою залозою.

Найбільш поширеними симптомами цукрового діабету є підвищена спрага, діурез у нічний час, різке схуднення, порушення зору. Однак це метаболічне захворювання може виявлятися у вигляді невеликих уражень шкіри. Зовні ці цятки, розміром від 1 до 2,5 см, можуть бути втиснуті в шкіру і нагадувати рубці або лусочки.

Такі лусочки, як правило, рожевого, червоного чи коричневого кольорів, можуть бути круглою або овальною формою. Іноді відзначається їхня симетричність, тобто одночасна поява на ногах.

Плями безболісні. Можливо, тому багато пацієнтів не звертають на них уваги. А даремно! Відомо, що діабет часто протікає безсимптомно та діагностується у кожного четвертого пацієнта вже, коли пізно. Тому лікарі рекомендують при появі такого симптому відразу звернутися до лікаря.

Лікування цукрового діабету може включати зміни способу життя (харчування, фізична активність), приймання ліків, інсулінотерапію, а також регулярне моніторування рівня глюкози в крові. Важливо підтримувати рівень глюкози в крові в нормі, щоб запобігти розвитку ускладнень, таких як ушкодження серця, нирок, очей, нервів та інших органів.

Реклама
Споживання солі в Китаї — одне з найвищих у світі
Високе споживання натрію призводить до підвищення ...
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Реклама
Гастрит із підвищеною кислотністю
Причини розвитку гастриту з підвищеною кислотністю...
Діарея: психосоматика
Діарея при тривожному розладіПсихогенна діарея — с...
Реклама
Кохання викликає зміни у структурах мозку: лікар
Антрополог і дослідник міжособистісних відносин, д...
Вчені назвали напій, який зволожує організм краще за воду
Молоко містить воду, що робить його чудовим джерел...
Реклама