Вчені ідентифікували білок, який допомагає зберегти ясність розуму навіть у похилому віці

Вчені ідентифікували білок, який допомагає зберегти ясність розуму навіть у похилому віці

З віком відбувається зниження когнітивних функцій, що призводить до погіршення пам’яті та появи хвороби Альцгеймера. Вчені Медичного коледжу Бейлора та Неврологічного дослідницького інституту Яна та Дена Дункана в Техаській дитячій лікарні (США) виявили, що олеїнова кислота є основним компонентом, відповідальним за збереження пам’яті.

За словами доктора Мір’яни Малетик-Саватік, процес утворення нових клітин, або нейрогенез, є своєрідним джерелом молодості. Однак із віком він зменшується, що призводить до погіршення когнітивних функцій. Дослідники вирішили вивчити, що треба зробити для перезавантаження нейрогенезу.

Основним його регулятором є білок нервових стовбурових клітин TLX гіпокампу. Цей відділ лімбічної системи мозку відповідає за пам’ять та концентрацію уваги. Однак досі не було відомо, що стимулює TLX і як активувати ці клітини.

Вчені провели дослідження на лабораторних мишах. Їм вдалося за допомогою олеїнової кислоти збільшити проліферацію клітин мозку, що призвело до стимуляції клітин TLX та подальшого нейрогенозу у гризунів як у молодих, так і у старих.

Олеїнова кислота є основним компонентом оливок. Однак в оливках немає достатньої її кількості, щоб вона могла досягти мозку. Для цього олеїнова кислота має вироблятися самими клітинами. Відкриття вчених дозволяє розробити препарати, які зможуть проникнути у мозок та стимулювати нейрогенез.

— Така стратегія може бути використана при лікуванні тяжких депресивних розладів та хвороби Альцгеймера, — наголосив доцент фармакології та хімічної біології Даміан Янг, передає PoradnikZdrowie.pl.

Експерти також нагадують, що здоровий спосіб життя перешкоджає розвитку хвороби Альцгеймера та допомагає зберегти міцну пам’ять навіть у похилому віці. Для цього достатньо дотримуватись кількох простих правил.

Займайтеся спортом. Регулярні помірні та інтенсивні фізичні вправи покращують кровопостачання мозку, стимулюють зростання нових нейронів та покращує пластичність мозку, що сприяє кращій когнітивній функції.

Харчування, багате антиоксидантами, вітамінами та мінералами, захищає мозок від окислювального стресу та запалення, пов’язаних із погіршенням когнітивних функцій.

Логічні головоломки допомагають зберегти розумову гостроту та захистити від розвитку деменції.

Нестача сну може негативно впливати на когнітивні функції та збільшувати ризик деменції. Тому важливо отримувати достатній та якісний сон щоночі.

Результати дослідження були опубліковані в американському журналі PNAS («Праці Національної академії наук»).

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама