Вчені ідентифікували рецептори, які назавжди відіб’ють потяг до алкоголю

Вчені ідентифікували рецептори, які назавжди відіб'ють потяг до алкоголю

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), без шкоди для здоров’я чоловіки можуть випивати на добу 40 г спирту, а жінки — 30 г спирту. Якщо протягом двох днів чоловік перевищує допустиму норму алкоголю у п’ять разів, а жінки — у чотири, то відбувається запій, що загрожує розвитком алкоголізму.

Як відомо, за потяг до алкоголю відповідає опіоїдна система головного мозку. Її стимуляція супроводжується приємними відчуттями. Бажання отримати їх знову викликає потяг до наркоманії чи алкоголю. Блокування опіодних рецептів допомагає назавжди розлучитися з цією згубною звичкою, вважають співробітники Медичного університету Південної Кароліни (США).

Серед опіоїдних рецепторів є й такі, що є їх антагоністами, так звані каппа-рецептори. Вплив на них викликає стрес та почуття незадоволеності. Так, їх активація починається, коли людина перестає пити та починає відчувати головний біль чи нудоту. Ці симптоми можуть викликати у нього огиду до алкоголю. Однак це ще не все.

— Впливаючи на каппа-рецептори, можна зменшити потяг до пияцтва, — вважає співавтор дослідження, вчений Дж. Р. Хаун, пише Medonet.

Вчені провели дослідження на лабораторних мишах і зосередилися на мигдалеподібному тілі гризунів. Ця галузь мозку, що містить каппа-рецептори, відповідає за мотивації та бере участь у формуванні потягу до алкоголю. Експерти блокували ці рецепти у гризунів з алкогольною залежністю.

— Миші, які страждають на алкоголізм, стали пити помірніше. Це все одно, що людина за вечерею випила б не цілу пляшку вина, а келих, — каже Хаун.

Дослідження показує, що каппа-рецептори в мигдалеподібному тілі відіграють ключову роль у запої. Однак блокування їх може допомогти у лікуванні алкоголізму.

Дослідження показує, що каппа-рецептори в мигдалеподібному тілі відіграють ключову роль у запої. Блокування або модуляція цих рецепторів може знизити споживання алкоголю, а також допомогти у лікуванні алкоголізму.

Блокування каппа-рецепторів може стати новим методом лікування алкоголізму. Однак необхідні подальші дослідження для визначення ефективності та безпеки цього методу.

Дослідження опубліковано в журналі Neuropharmacology («Нейрофармакологія»).

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама