Вчені назвали корисну для серця каву

Вчені назвали корисну для серця каву

Дослідження показують, що вживання кави зменшує ризик розвитку деяких хронічних захворювань, таких як хвороба Паркінсона, діабет типу ІІ та навіть деяких форм раку. Експерти пояснюють тим, що кава є джерелом антиоксидантів, які захищають клітини від пошкоджень вільними радикалами та перешкоджають розвитку запальних процесів.

Вчені Інституту серця та діабету Бейкера у Мельбурні (Австралія) провели 12-річне дослідження. Вивчивши медичні дані 450 000 пацієнтів з британського біобанку, вони змогли визначити, яка кава найкорисніша для серця: мелена, розчинна або без кофеїну.

На момент дослідження в учасників експерименту не було діагностовано серцево-судинних захворювань. Усіх їх поділили на чотири групи. Учасники першої групи зовсім не пили кави, учасники другої та третьої груп пили мелену або розчинну каву відповідно, а учасники четвертої обирали каву без кофеїну.

Після того, як були враховані всі фактори ризику, такі як гіпертонія, ожиріння, діабет, ожиріння, виявилося, що вживання всіх трьох видів кави пов’язане зі зниженням смертності від будь-якої причини.

Всі види кави сприяли значному зниженню ризику розвитку ішемічної хвороби серця (ІХС), а також серцевої недостатності та інсульту. Однак найменше ризику аритмії або нерегулярного серцебиття були схильні до любителів меленої або розчинної кави.

Вчені пояснюють тим, що кава містить понад сто біологічно активних інгредієнтів, а її споживання зменшує ризик передчасної смерті.

Кавова карта

  • Споживання меленої кави знизило ризик передчасної смерті на 27%.
  • Споживання розчинної кави знижує ризик передчасної смерті на 14%, а споживання кави без кофеїну — на 11%.

Зв’язок між кавою та зниженням ризику серцевих захворювань та інсульту, однак, був не таким сильним. Вживання двох-трьох чашок меленої кави на день знижує ризик серцево-судинних захворювань на 20%, споживання розчинної кави — на 9% та споживання кави без кофеїну — на 6%.

Деякі з передбачуваних механізмів, що пояснюють позитивний ефект кави на серцево-судинну систему, включають антиоксидантні властивості кави, її вплив на зниження запалення та сприятливий вплив на фактори ризику, такі як рівень цукру в крові.

Зниження ризику означає повне виключення можливості захворювання. Вплив кави може бути індивідуальним, і людям із певними захворюваннями або чутливими до кави слід обговорити його споживання з лікарем.

Результати дослідження опубліковано у Європейському журналі профілактичної кардіології.

Реклама
Цей чудодійний препарат допоможе зберегти вічну молодість
За даними Федерального управління з лікарських зас...
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Реклама
Як зняти свербіж при молочниці
Чим зняти свербіж при молочниціЯк прибрати свербіж...
Лікування молочниці в домашніх умовах
Як позбутися молочниці в домашніх умовах за допомо...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама