Вчені сказали, чи треба спати вісім годин на добу після 40 років

Вчені сказали, чи треба спати вісім годин на добу після 40 років

Ідея про те, що дорослій людині потрібно спати вісім годин, є загальноприйнятою, але це не є універсальним правилом для кожного. Рекомендована кількість сну може змінюватись залежно від віку, індивідуальних потреб та способу життя.

Англійські вчені провели дослідження, щоб зрозуміти, як вік пов’язаний із нічним відпочинком. Для цього вони опитали близько 500 000 осіб віком від 38 до 73 років щодо їхніх звичок сну.

Потім порівняли отриману інформацію про відпочинок учасників із даними їхнього здоров’я мозку. Дослідники виявили, що область мозку, що найбільше постраждала від сну, а саме гіпокамп, буде зменшена в розмірах як у разі занадто великого сну, так і в разі занадто малого відпочинку. З іншого боку, люди, які спали по сім годин на добу, найкраще впоралися з когнітивними тестами на швидкість обробки інформації, а їхня зорова увага, пам’ять та навички були в нормі.

Експерти вважають, що зв’язок між недостатнім відпочинком та зниженням когнітивних функцій може бути викликаний перериванням глибокого (повільного) сну. Він відіграє дуже важливу роль у формуванні спогадів та консолідації інформації у пам’яті. Крім того, недолік сну також заважає мозку ефективно виводити токсини.

Що стосується протилежного надлишку, а надто великої кількості сну, вчені ще не до кінця зрозуміли причини, з яких ця звичка також викликає скорочення гіпокампа. Ймовірно, він є відображенням порушеного сну, що повертає нас до попереднього пояснення.

Вчені наголошують, що добрий сон дуже важливий на всіх етапах життя. Однак сон протягом семи годин є ідеальним у середньому віці.

Рекомендована тривалість сну для різних вікових груп

Дорослі (18–64 роки). Зазвичай рекомендується спати від 7 до 9 годин уночі. Однак деяким людям може бути достатньо 6 годин сну, тоді як іншим потрібно 10 годин і більше для повноцінного відпочинку.

Підлітки (14–17 років) потребують більшої кількості сну, ніж дорослі. Рекомендується спати від 8 до 10 годин на ніч.

Діти (6–13 років) мають спати від 9 до 11 години за ніч.

Дошкільнята (3–5 років) повинні спати від 10 до 13 годин на добу, включаючи денний сон.

Немовлята (0–2 роки). Немовлятам потрібно набагато більше сну, зазвичай від 11 до 17 години на добу, включаючи денні сни.

Реклама
Споживання солі в Китаї — одне з найвищих у світі
Високе споживання натрію призводить до підвищення ...
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Реклама
Молочниця у чоловіків
Що таке молочниця у чоловіківМолочниця у чоловіків...
Ерозивний гастрит
Види ерозивного гастритуЕрозивний гастрит — симпто...
Реклама
Неприємний запах тіла може вказувати на розвиток небезпечного захворювання
Запах сечі, поту чи дихання може змінюватися внасл...
Протеїнові батончики без цукру можуть спричинити появу зайвої ваги: експерт
Протеїнові батончики без цукру містять білок та ін...
Реклама