Вчені сказали, скільки шоколаду можна з’їдати в день, щоб не погладшати

Вчені сказали, скільки шоколаду можна з'їдати в день, щоб не погладшати

Чорний шоколад, особливо з вмістом какао понад 70%, вважається одним із корисних для здоров’я продуктів. Він покращує здоров’я серця та мозку, захищає шкіру від сонячних випромінювань, нормалізує вагу, знижує ризик розвитку цукрового діабету та підвищує настрій. Але скільки його треба з’їдати для повного щастя? На це питання відповіли вчені Сеульського національного університету (Південна Корея).

Як виявилося, ті, хто ласує 30 г чорного шоколаду з вмістом какао 85% протягом дня, відрізняються веселішою вдачею, ніж ті, хто відмовляється від нього. Південнокорейські вчені пояснюють це зміною флори у кишківнику через споживання шоколаду. На фігурі це ніяк не відбивається: адже один квадратик солодощі «затягує» всього на 10 г. І для того, щоб завжди бути в хорошому настрої, достатньо з’їдати всього три квадратики чорного ласощів!

Дослідники провели дослідження за участю 46 добровольців. Спершу їм запропонували з’їдати в день 30 г шоколаду з 85-відсотковим вмістом какао, потім таку саму порцію шоколаду — з 70-відсотковим вмістом какао, і нарешті порадили на три тижні відмовитися від будь-якого сорту.

Рівень настрою вимірювався за допомогою шкали позитивних та негативних емоцій PANAS. Також респондентів попросили оцінити свій настрій за п’ятибальною системою. У всіх були взяті аналізи, щоб визначити зв’язок між рівнем настрою, сортом шоколаду та мікробіотою кишківника.

Виявилося, що споживання 85% чорного шоколаду значно знижувало негативний настрій, тоді як у тих, хто вибирав 70% темного шоколаду, такого ж ефекту не спостерігалося.

Зразки фекалій також показали, що кишкова мікробна різноманітність була значно вищою у першій групі, ніж у так званій контрольній групі, яка не вживала шоколад. При цьому вони виявили вищі рівні кишкової бактерії Blautia, що вказує на гарний настрій.

Blautia — це рід кишкових бактерій, який асоціюється з позитивним впливом на здоров’я кишківника і може відігравати роль у модуляції запалення та захисту від деяких захворювань. Збільшення рівнів Blautia та інших «корисних» бактерій може сприяти покращенню настрою та загальному стану самопочуття.

Підвищення кишкового мікробного розмаїття зазвичай вважається показником доброго здоров’я кишківника. Це може збільшити стійкість кишківника до патогенних мікроорганізмів, покращити травлення та абсорбцію поживних речовин, а також сприятиме ефективнішій імунній відповіді.

Ці результати підкреслюють потенційну роль дієти, особливо вживання продуктів, багатих на поліфеноли, як чорний шоколад, у модуляції кишкового мікробіома і через цей вплив на настрій і психічне здоров’я. Проте для повного розуміння цих зв’язків необхідні подальші дослідження.

Дослідження опубліковано в Journal of Food Biochemistry («Журнал харчової біохімії»).

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама