Вітамін D допоможе при лікуванні важкої форми раку шкіри: відкриття

Вітамін D допоможе при лікуванні важкої форми раку шкіри: відкриття

Меланома — це вид раку, який розвивається з клітин, які називаються меланоцитами. Ці клітини відповідальні за виробництво пігменту меланіну, який надає шкірі її кольору. Меланома зазвичай починається в шкірі, але іноді може розвиватися і в інших місцях, таких як слизові оболонки або очі.

Меланома є одним із найнебезпечніших видів раку шкіри через свою здатність метастазувати на інші частини тіла. Тому успішне лікування цього раку на пізній стадії оцінюється у 5–10%. Відкриття польських вчених дає надію багатьом хворим.

Експерти Університету медичних наук у Познані (Польща) проаналізували дослідження за участю 200 пацієнтів, які пройшли імунотерапію. Перед лікуванням у всіх добровольців був виміряний рівень вітаміну D крові. Потім кожні три місяці вони здавали аналіз крові на вітамін D.

Як виявилося, 56% пацієнтів із нормальним рівнем вітаміну D позитивно відреагували на терапію. Їм вдалося зупинити прогрес захворювання на 11 місяців. Серед учасників із низькою концентрацією цього вітаміну лише 36% відповіли на лікування, що дозволило їм знизити швидкість розвитку меланоми менш як на пів року.

— Вітамін D сам собою не є протипухлинним препаратом. Але його нормальна концентрація у плазмі необхідна для правильного функціонування імунної системи, у тому числі для відповіді на протипухлинні препарати, — пояснив керівник дослідження доктор Лукаш Галус, цитує портал Poradnik Zdrowie.

Вчені вважають, що вітамін D можна використовувати як добавки при лікуванні меланоми. Однак для цього належить продовжити дослідження.

Лікування меланоми залежить від стадії захворювання, але може включати хірургічне видалення пухлини, променеву терапію, хімієтерапію, імунотерапію та інші методи. Раннє виявлення та лікування меланоми суттєво підвищують шанси на одужання.

Результати цього аналізу було опубліковано у журналі «Рак».

Реклама
Споживання солі в Китаї — одне з найвищих у світі
Високе споживання натрію призводить до підвищення ...
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Реклама
Діарея
Що таке діареяВиди діареїВід чого розвивається діа...
Молочниця у чоловіків
Що таке молочниця у чоловіківМолочниця у чоловіків...
Реклама
Вчені назвали запахи, що викликають напад мігрені
Підвищена чутливість до запахів, або гіперосмія, м...
Серцевий напад погіршує когнітивні функції
Серцевий напад, або інфаркт міокарда, відбувається...
Реклама