Вітамін D зміцнює імунітет, але не захищає від COVID-19: лікарі

Вітамін D зміцнює імунітет, але не захищає від COVID-19: лікарі

Вітамін D відіграє важливу роль у підтримці імунітету, кісткової та серцево-судинної систем. Вважається, що він може захистити від розвитку респіраторних інфекцій, включаючи коронавірус та грип. Проте клінічні дослідження це не підтвердили. Так, під час дослідження REACT-2, проведеного вченими Великобританія, не було знайдено доказів того, що приймання вітаміну D знижує ризик зараження коронавірусом або тяжкість його перебігу.

Вітамін D замість плацебо

Англійські вчені у розпал пандемії COVID-19 провели дослідження за участю 3100 людей, у яких спостерігався нестача вітаміну D. Усі вони отримували його добавки: одні — низькі дози, інші — високі. Однак це не допомогло запобігти інфікуванню коронавірусом.

— Добавки вітаміну D не призвели до зниження ризику гострих респіраторних інфекцій від усіх причин (ARI) чи від ризику COVID-19, — сказав керівник дослідження, професор респіраторних інфекцій у Лондонському університеті Адріан Мартіно, цитує портал Poradnik Zdrowie.

Інше дослідження було проведено норвезькими вченими. Вони давали 34 000 норвежцям риб’ячий жир, який є джерелом вітаміну D, а також вітаміну А та омега-3 жирних кислот. Контрольна група одержувала плацебо. Результати виявилися однаковими.

— Добавки вітаміну D не запобігли COVID-19 чи симптоматичні гострі респіраторні інфекції, — зазначив лікар відділення мікробіології в Університетській лікарні Осло Арне Сераас.

Вакцинація краще

Водночас результати обох досліджень суперечать дослідженню, проведеному Мехіко. Згідно з ним, у медичних працівників, які щодня отримували 4000 МО вітаміну D, спостерігалося зміцнення імунітету.

— Ми впевнені, що вакцинація ефективніша за вітамін D, який, ймовірно, не запобігає COVID-19, — підкреслив Сераас.

Експерт попереджає: вітамін D є жиророзчинним вітаміном і при тривалому прийманні високих доз може накопичуватись в організмі. Це може призвести до токсичності вітаміну D, що може негативно вплинути на здоров’я. Тому важливо дотримуватися рекомендацій з дозування вітаміну D, вказаних на пакуванні препаратів або рекомендованих лікарем.

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама