ВООЗ: до 40% антибіотиків призначаються надмірно

ВООЗ: до 40% антибіотиків призначаються надмірно

У кишківнику мешкає багато різноманітних бактерій, або мікробіом, який впливає на травлення та обмін речовин, а також підтримує баланс імунної системи. Порушення в мікробіомі може спричинити розвиток запальних, аутоімунних і навіть психічних захворювань. Зловживання деякими препаратами може стати тому причиною.

1. Антибіотики 

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), до 40% антибіотиків призначаються надмірно. Організму потрібно щонайменше пів року, щоб відновити імунітет після лікування ними.

Вчені Мельбурнського університету (Австралія) вважають, що люди, яким давали антибіотики в дитинстві, можуть в дорослому віці наражатися на більший ризик розвитку захворювань шлунково-кишкового тракту. За словами фахівців, люди, які часто використовували антибіотики у молоді роки, скаржаться на такі недуги, як синдром подразненого кишківника (СПК), нудоту, метеоризм чи діарею.

2. Пробіотики

Пошкодження кишківника також може бути спричинене прийманням пробіотиків. Деякі з них можуть сприяти зростанню бактерій у тонкому кишківнику.

— Пробіотики показані після лікування антибіотиками, а не під час його. Є такі, які послаблюють ефективність застосування антибіотиків і навіть викликають стійкість до них. До того ж пробіотики не слід застосовувати від усіх захворювань, — пояснює доктор Кубала-Кучарська, цитує портал Poradnik Zdrowie.

3. Парацетамол

Парацетамол може негативно вплинути на стан кишківника.

— На жаль, парацетамол також може негативно впливати на печінку та мікробіом кишківника, тому його треба застосовувати дуже обережно, — попереджає експерт.

4. Проносні

Використання протидіарейних засобів, або проносних, може змінювати активність кишківника та впливати на мікробіом.

5. Інгібітори

Інгібітори протонної помпи (наприклад, омепразол) та антагоністи H2-рецепторів (рамепразол) можуть змінювати кислотність у шлунку, що своєю чергою може впливати на склад мікрофлори в кишківнику.

Зловживання цими препаратами може призвести до порушення мікробіому та спричинити різні кишкові проблеми. Якщо препарати були призначені лікарем, слід обговорити з ним потенційні ризики та користь від застосування ліків та за необхідності підібрати альтернативні методи лікування.

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама