ВООЗ: до 40% антибіотиків призначаються надмірно

ВООЗ: до 40% антибіотиків призначаються надмірно

У кишківнику мешкає багато різноманітних бактерій, або мікробіом, який впливає на травлення та обмін речовин, а також підтримує баланс імунної системи. Порушення в мікробіомі може спричинити розвиток запальних, аутоімунних і навіть психічних захворювань. Зловживання деякими препаратами може стати тому причиною.

1. Антибіотики 

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), до 40% антибіотиків призначаються надмірно. Організму потрібно щонайменше пів року, щоб відновити імунітет після лікування ними.

Вчені Мельбурнського університету (Австралія) вважають, що люди, яким давали антибіотики в дитинстві, можуть в дорослому віці наражатися на більший ризик розвитку захворювань шлунково-кишкового тракту. За словами фахівців, люди, які часто використовували антибіотики у молоді роки, скаржаться на такі недуги, як синдром подразненого кишківника (СПК), нудоту, метеоризм чи діарею.

2. Пробіотики

Пошкодження кишківника також може бути спричинене прийманням пробіотиків. Деякі з них можуть сприяти зростанню бактерій у тонкому кишківнику.

— Пробіотики показані після лікування антибіотиками, а не під час його. Є такі, які послаблюють ефективність застосування антибіотиків і навіть викликають стійкість до них. До того ж пробіотики не слід застосовувати від усіх захворювань, — пояснює доктор Кубала-Кучарська, цитує портал Poradnik Zdrowie.

3. Парацетамол

Парацетамол може негативно вплинути на стан кишківника.

— На жаль, парацетамол також може негативно впливати на печінку та мікробіом кишківника, тому його треба застосовувати дуже обережно, — попереджає експерт.

4. Проносні

Використання протидіарейних засобів, або проносних, може змінювати активність кишківника та впливати на мікробіом.

5. Інгібітори

Інгібітори протонної помпи (наприклад, омепразол) та антагоністи H2-рецепторів (рамепразол) можуть змінювати кислотність у шлунку, що своєю чергою може впливати на склад мікрофлори в кишківнику.

Зловживання цими препаратами може призвести до порушення мікробіому та спричинити різні кишкові проблеми. Якщо препарати були призначені лікарем, слід обговорити з ним потенційні ризики та користь від застосування ліків та за необхідності підібрати альтернативні методи лікування.

Реклама
Цей чудодійний препарат допоможе зберегти вічну молодість
За даними Федерального управління з лікарських зас...
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Реклама
Як зняти свербіж при молочниці
Чим зняти свербіж при молочниціЯк прибрати свербіж...
Лікування молочниці в домашніх умовах
Як позбутися молочниці в домашніх умовах за допомо...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама