Вуглеводи викликають ожиріння печінки у 40% людей: дієтолог

Вуглеводи викликають ожиріння печінки у 40% людей: дієтолог

Лікар П’єр Луїджі Россі радить не відмовлятися від вуглеводів, адже вони необхідні організму

— У раціоні багатьох людей переважають продукти з рафінованого борошна: хліба, макаронів, печива тощо. Проте з’їсти тарілку пасти означає ввести чисту дозу вуглеводів, які, переварюючись, всмоктуються на рівні ворсинок тонкої кишки, — пояснює доктор Россі, цитує портал Gren Mee.

Експерт зазначає, що борошно, яке використовують для випікання, часто містить високу дозу глютену. Він агресивно впливає на ворсинки кишківника, що призводить до його розладу. Крім того, глюкоза, яка є у вуглеводах, спричиняє «сплеск» рівня цукру та інсуліну в крові. Інсулін «забирає» глюкозу з крові, щоб помістити її всередину клітин печінки, гепатоцитів. Це викликає ожиріння печінки, або стеатоз.

Накопичення глюкози всередині печінки відбувається переважно у жінок, оскільки у них менше м’язів, ніж у чоловіків. Причина появи зайвої ваги криється у біохімічному процесі. Глюкоза крові під контролем інсуліну вводиться в печінку і частково також у м’язи. Якщо м’язової маси небагато, людина легко набирає вагу. До того ж глюкоза, отримана з харчових вуглеводів, не може потрапити у м’язи та надходить у печінку. Це і пояснює той факт, що 40% людей, особливо жінки з надмірною вагою та ожирінням у період менопаузи, страждають на стеатоз.

При стеатозі дуже складно схуднути, тому що підвищений рівень тригліцеридів і холестерину в крові призводить до накопичення абдомінального жиру. Що ж робити?

— Щоб схуднути, потрібно «розвантажити» печінку від глікогену та жиру, що накопичилися усередині клітин печінки. Для цього треба уникати глікемічних піків після кожного приймання їжі. Досягти цього можна, якщо ввести до раціону цілозернові продукти, або «повільні» вуглеводи, — каже дієтолог.

Оптимальна добова доза становить 2 г глікемічних вуглеводів на 1 кг ідеальної, а не фактичної ваги. Так, жінка вагою 60 кг може прийняти 120 г вуглеводів, а чоловік вагою 70 кг — 140 г вуглеводів. Підрахувати, багато це чи мало, неважко. Досить сказати, що шматочок хліба містить близько 50 г вуглеводів, макаронні вироби — 78 г вуглеводів, крупи та бобові — 50 г.

Реклама
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
Реклама
Ерозивний гастрит
Види ерозивного гастритуЕрозивний гастрит — симпто...
Неатрофічний гастрит
Причини розвитку неатрофічного гастритуХронічний н...
Реклама
Вчені ідентифікували молекули, що викликають розвиток раку
За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я...
Дієтологи назвали продукти, які слід виключити з раціону для покращення роботи кишківника
Згідно зі статистикою, запорами страждають близько...
Реклама