Високий рівень холестерину та кров’яного тиску може спричинити розвиток хвороби Альцгеймера: дослідження

Високий рівень холестерину та кров'яного тиску може спричинити розвиток хвороби Альцгеймера: дослідження

Дослідження показують, що спадкова схильність до високого артеріального тиску (гіпертонії) та високий рівень холестерину у крові погіршують роботу головного мозку. Ці два біомаркери сприяють зменшенню кровотоку в мозку та пошкодженню кровоносних судин, а також негативно впливають на структуру мозку та функціонування нейронів. Це може включати накопичення білкових відкладень, таких як бета-амілоїд і тау-білок, які характеризують хворобу Альцгеймера.

Фахівці Копенгагенської університетської лікарні (Данія) провели дослідження за участю 39 106 пацієнтів із хворобою Альцгеймера. Також вони проаналізували медичні дані 401 557 осіб, які не мали таких проблем та увійшли до контрольної групи.

Метою цього аналізу було виявлення факторів ризику, які б могли зупинити розвиток цього нейрогенного стану. Вони спромоглися визначити, що спадкова гіперліпідемія, або високий рівень холестерину, потенційно збільшує ризик появи хвороби Альцгеймера. Результати аналізу показують, що учасники, у яких було виявлено ген, що призводить до вищого рівня так званого «хорошого» холестерину, були більш схильні до розвитку хвороби Альцгеймера. До групи ризику також увійшли люди з генами, відповідальними за високий кров’яний тиск.

Як пояснили дослідники, вищий рівень «хорошого» холестерину в крові пов’язаний із нижчим ризиком серцевого нападу та інсульту. Однак це також може вплинути на дисбаланс певного білка, який може сприяти розвитку хвороби Альцгеймера. Ії поява також може бути спричинена тривалою гіпертонією.

Хоча генетична схильність може відігравати певну роль у розвитку хвороби Альцгеймера, важливо пам’ятати, що багато інших факторів також можуть впливати на ризик її появи. Серед них — спосіб життя, дієта, фізична активність, рівень освіти та інші фактори ризику, які можна контролювати. Підтримка здорового способу життя та своєчасне лікування гіпертонії та дисліпідемії можуть допомогти знизити ризик розвитку хвороби Альцгеймера у людей із генетичною схильністю.

Реклама
Споживання солі в Китаї — одне з найвищих у світі
Високе споживання натрію призводить до підвищення ...
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Реклама
Гастрит із підвищеною кислотністю
Причини розвитку гастриту з підвищеною кислотністю...
Діарея: психосоматика
Діарея при тривожному розладіПсихогенна діарея — с...
Реклама
Кохання викликає зміни у структурах мозку: лікар
Антрополог і дослідник міжособистісних відносин, д...
Вчені назвали напій, який зволожує організм краще за воду
Молоко містить воду, що робить його чудовим джерел...
Реклама