Як без ліків знизити рівень артеріального тиску

Як без ліків знизити рівень артеріального тиску

Гарний артеріальний тиск зазвичай вважається менш ніж 120/80 мм рт. ст. Якщо воно вище, то йдеться вже про артеріальну гіпертензію, або гіпертонію, яка підвищує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, включаючи інфаркт міокарда та інсульт. Не допустити їх появи дозволяє контроль кров’яного тиску. Зробити це можна не лише за допомогою антигіпертензивних засобів, а й зміни способу життя.

1. Рухайтесь

Для цього не треба ставати марафонцем. Досить робити неквапливі прогулянки щодня. Повільне дихання оптимізує серцебиття і таким чином нормалізує артеріальний тиск.

Можна також зробити комплекс простих вправ, які допоможуть серцю ефективніше використовувати кисень. Це можуть бути вигини або повороти тіла убік, а також стрибки зі скакалкою.

2. Медитуйте

Під час стресових ситуацій у крові збільшується рівень гормонів стресу, адреналіну та кортизолу, що підвищує артеріальний тиск. Медитація дозволяє заспокоїтись і тим самим нормалізувати тиск. Для того, щоб набути душевного спокою, медитуйте по 5 хвилин, вранці та ввечері.

3. Слідкуйте за харчуванням

Людям, схильним до гіпертонії, важливо правильно харчуватися.

• Використовуйте продукти, багаті на калій. Вони допомагають вивести з організму натрій, який впливає на підвищення тиску. Вибирайте помідори, квасолю, горох, буряк, шпинат, сою. З фруктів — кавун, ківі, персик, ананас, чорнослив, родзинки.

• Обмежте споживання солі. У ній є натрій, який збільшує артеріальний тиск.

• Їжте чорний шоколад. Згідно з дослідженнями, регулярне споживання темного шоколаду може допомогти знизити систолічний тиск на 5 пунктів і діастолічний тиск — на 3 пункти.

• Пийте молоко. Білок, що міститься у молоці, покращує систолічний артеріальний тиск.

4. Слідкуйте за вагою

Зайва вага підвищує ризик розвитку не лише гіпертонії, а й діабету ІІ типу. Не допустити розвитку цих хронічних захворювань можна, якщо стежити за своєю вагою. Для цього дотримуйтесь правильного харчування та фізичної активності.

5. Не допускайте розвитку стресу

Методи релаксації, такі як йога, медитація та глибоке дихання, допоможуть справлятися зі стресом, що своєю чергою позитивно позначиться на артеріальному тиску.

Реклама
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Споживання солі в Китаї — одне з найвищих у світі
Високе споживання натрію призводить до підвищення ...
Реклама
Лікування бронхіту в домашніх умовах
Як лікувати бронхіт вдома — правилаПрепарати: чим ...
Молочниця на язиці
ПричиниФактори ризикуМолочниця на язиці: симптомиМ...
Реклама
Кохання викликає зміни у структурах мозку: лікар
Антрополог і дослідник міжособистісних відносин, д...
Вчені назвали напій, який зволожує організм краще за воду
Молоко містить воду, що робить його чудовим джерел...
Реклама