Як по очах діагностувати аутизм у дітей

Як по очах діагностувати аутизм у дітей

Аутизм непросто діагностувати. Це передбачає спостереження за дитиною, використання різних спеціальних тестів та консультацій із фахівцями. Тому діагноз «аутизм» ставиться не відразу, а, як правило, по досягненню дитиною чотирьох чи шести років. Адже чим раніше буде виявлено цей психічний розлад, тим успішнішим буде його лікування. Розроблений вченими метод дозволяє виявити його у малюків віком від 18 до 24 місяців.

Фахівці Університету штату Вашингтон (США) виявили, що очі дітей, які страждають на аутизм, повільніше реагують на зміни світла. Експерти використовували портативний пристрій, пупілометр, який випромінює яскраве світло і доступно більшості офтальмологів.

Вони почергово обстежили очі дітей, вимірюючи зірочний світловий рефлекс. І виявили, що у дітей з аутизмом був уповільнений час рефлекторної відповіді. На думку керівника дослідження, професора Джорджіна Лінч, затримка часу відгуку є ознакою того, що черепні нерви в мозку, які контролюють мову, розбалансовані.

— Очі модулюються в мозку черепними нервами, що кореняться у стовбурі мозку, а сусідні черепні нерви впливають на здатність мови. Зірочний світловий рефлекс перевіряє цілісність цієї системи. Тому логічно спробувати цей простий, неінвазивний захід, щоб визначити, чи є відмінності між типовим розвитком і аутизмом, — пояснила професор, цитує Mail Online.

Знання цього дозволить швидше та точно діагностувати аутизм у дітей. Як відомо, одним із проявів цього розладу є погана мова. Рання діагностика дозволить виявити, чи зможе дитина говорити в майбутньому, чи ні.

— Якщо ми діагностуватимемо захворювання у дітей віком від 18 до 24 місяців, це вплине на результати, — підкреслила Джорджіна Лінч.

Рання діагностика дозволяє батькам та фахівцям вжити заходів щодо покращення комунікативних та соціальних навичок дитини. Це включає спеціальні терапії, поведінкову і мовну, а також інші методи, які допоможуть у розвитку.

Дослідження показують, що інтенсивні та ранні інтервенції можуть значно вплинути на результати та покращити прогнози для дітей з аутизмом. Це може покращити їх мовні навички, соціальну взаємодію та адаптивну поведінку.

Результати дослідження опубліковані в журналі Neurological Sciences («Неврологічні науки»).

Реклама
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Споживання солі в Китаї — одне з найвищих у світі
Високе споживання натрію призводить до підвищення ...
Реклама
Лікування бронхіту в домашніх умовах
Як лікувати бронхіт вдома — правилаПрепарати: чим ...
Молочниця на язиці
ПричиниФактори ризикуМолочниця на язиці: симптомиМ...
Реклама
Кохання викликає зміни у структурах мозку: лікар
Антрополог і дослідник міжособистісних відносин, д...
Вчені назвали напій, який зволожує організм краще за воду
Молоко містить воду, що робить його чудовим джерел...
Реклама