Як заздалегідь діагностувати інфаркт міокарда

Як заздалегідь діагностувати інфаркт міокарда

Інфаркт міокарда (ІМ) відбувається, коли кровотік до серцевого м’яза не надходить, зазвичай через блокування артерії, що живить серце. Це призводить до недостатнього надходження кисню до серцевого м’яза, що  своєю чергою викликає пошкодження або некроз тканини серця.

Симптоми інфаркту міокарда

  • Біль у грудях;
  • задишка;
  • слабкість;
  • тахікардія;
  • запаморочення;
  • біль у верхній частині тіла: у шиї, спині, руках чи щелепі.

За даними Всесвітньої організації здоров’я (ВООЗ), щороку від інфаркту міокарда помирає 17 млн людей. Шанс на порятунок мають ті, хто протягом години після серцевого нападу зміг отримати медичну допомогу. Лікарі називають цю годину «золотою».

Чи можна наперед дізнатися про схильність до інфаркту? Лікарі впевнені: так! Ще 1973 року американський пульмонолог Сандерс Т. Франк помітив в одного свого пацієнта незвичайну зморшку на вушній мочці. Після проведеного обстеження він дійшов висновку, що вертикальна борозна на мочці вуха вказує на підвищений ризик розвитку атеросклерозу, який може спровокувати інфаркт міокарда.

У 2015 році фахівці університетської лікарні Ла-Паса в Мадриді (Іспанія) обстежили 1000 пацієнтів та підтвердили зв’язок між характерною борозною на мочці вуха та схильністю до серцево-судинних захворювань.

А у 2016 році китайські вчені в ході досліджень дійшли висновку, що наявність так званого симптому Франка відразу на двох мочках вух підвищує ризик інфаркту на 50–70% як у чоловіків, так і у жінок.

У разі підозри інфаркту міокарда необхідно негайно викликати швидку допомогу. Лікування інфаркту міокарда включає приймання тромболітичних препаратів для руйнування згустків крові, процедури відновлення кровотоку та інші методи. Після лікування слід пройти курс реабілітації для запобігання повторним випадкам та відновлення здоров’я серця.

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама