ЮНІСЕФ: у ліжках може бути у 12 разів більше бактерій, ніж на сидіннях унітаза

ЮНІСЕФ: у ліжках може бути у 12 разів більше бактерій, ніж на сидіннях унітаза

У домашньому оточенні є багато предметів, які можуть спровокувати напад у хворих на астму.

Що може спричинити напад астми

  • Пил та пилові кліщі;
  • ковдри, подушки та м’які меблі, що містять пух або перо;
  • забруднене повітря у приміщенні: дим, пари від кухонних газів, випаровування від хімічних продуктів для збирання, аерозолі;
  • пліснява та грибок;
  • домашні тварини.

Перебіг бронхіальної астми залежить від її тяжкості. Однак важливим елементом лікування є виявлення тригерів нападів та виключення чи мінімізація їхнього ефекту. До таких стимулів відносяться респіраторні інфекції, алергени, подразники дихальних шляхів (наприклад, тютюновий дим), деякі ліки (нестероїдні протизапальні препарати та β-блокатори).

Лікарі радять усувати тригери захворювання. Так, якщо в сім’ї є хвора на астму, необхідно кинути палити. Адже тютюновий дим проникає у меблі, тканини та навіть у стіни.

Важливо пам’ятати про інші заходи безпеки. Навіть звичайні канапи та ліжка в будинках можуть стати спусковим гачком для нападу астми. Не вони, а безпосередньо пил у їхній оббивці чи екскременти кліщів.

Згідно з дослідженнями ЮНІСЕФ, у ліжках може бути у 12 разів більше бактерій, ніж на сидіннях унітаза. У їхній оббивці та подушках багато пилу, а це — один із тригерів захворювання.

Але не лише дивани входять до списку тригерів. Ними є всілякі килими та паласи. Тобто речі, в яких накопичується багато пилу, вовни тварин та інших алергенів.

Серед тригерів лікарі також називають кімнатні рослини. У них можуть розвиватися грибки, що паразитують на них, або пліснява, яка з’являється при надмірному поливанні рослин.

Газова плита може бути спусковим гачком для астми, бо оксид азоту може бути подразником. Подібними властивостями володіють мийні засоби, а також ті, що освіжують повітря.

Якщо ви страждаєте на астму, приберіть усі непотрібні дрібнички в будинку і зробіть так, щоб можна було легко підтримувати порядок.

Регулярне прибирання приміщення, використання фільтрів для очищення повітря, вентиляція приміщення та мінімізація контакту з відомими алергенами можуть допомогти знизити ризик розвитку нападів астми.

Реклама
Споживання солі в Китаї — одне з найвищих у світі
Високе споживання натрію призводить до підвищення ...
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Реклама
Гастрит із підвищеною кислотністю
Причини розвитку гастриту з підвищеною кислотністю...
Діарея: психосоматика
Діарея при тривожному розладіПсихогенна діарея — с...
Реклама
Кохання викликає зміни у структурах мозку: лікар
Антрополог і дослідник міжособистісних відносин, д...
Вчені назвали напій, який зволожує організм краще за воду
Молоко містить воду, що робить його чудовим джерел...
Реклама