Застуда або грип можуть підвищити рівень глюкози у крові

Застуда або грип можуть підвищити рівень глюкози у крові

На рівень цукру в крові впливають багато факторів: харчування, фізична активність та стрес. У хворих на цукровий діабет зберігається надлишок глюкози в крові, або гіперглікемія. Крім того, гострі інфекції, такі як застуда та грип, можуть утруднити контроль рівня цукру та викликати підвищення його рівня.

Це пов’язано з тим, що будь-яке гостре чи важке захворювання є своєрідним стресом для організму. Відбуваються зміни у секреції гормонів. Кортизол та адреналін, які виробляються організмом під час захворювання, послаблюють інсулін, завданням якого є зниження глюкози у крові шляхом транспортування її до клітин. У здорових людей підвищений рівень глюкози врівноважується підвищеним виробленням інсуліну, тоді як у хворих на цукровий діабет порушується процес метаболізму глюкози, внаслідок чого її надлишок залишається в кровотоку.

Крім того, приймання деяких ліків, таких як стероїди, може спричинити підвищення рівня цукру, навіть за суворої дієти.

Якщо у вас не діагностовано цукровий діабет та є підвищений рівень цукру в крові після застуди, слід звернутися до лікаря для проведення обстеження. Згідно зі статистикою, понад 30% людей не знають, що мають цукровий діабет, що ускладнює його лікування.

Що робити, якщо рівень цукру підвищений

  • Припиніть прийняття протидіабетичних препаратів під час застуди. Проконсультуйтеся з лікарем.
  • Перевіряйте рівень цукру в крові частіше, ніж зазвичай, кожні 4 години, навіть уночі. Симптоми захворювання можуть маскувати сигнали аномальної глікемії.
  • Застуда може погіршити апетит і спрагу. Їжте потроху, але частіше. Багато пийте води.
  • Остерігайтеся популярних засобів від застуди. Крім стероїдів, підвищити рівень цукру в крові можуть нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП), такі як аспірин та ібупрофен. Також краще відмовитися від сиропів проти кашлю — вони містять цукор.

Тривала гіперглікемія, коли рівень глюкози в крові постійно підвищений може призвести до ряду ускладнень. Серед них — кетоацидоз, діабетична кома, ушкодження нервів (невропатія), ниркова недостатність, ретинопатія (ушкодження судин сітківки очей).

Контролювання рівня цукру в крові за допомогою дієти, фізичної активності та ліків допоможе запобігти розвитку цих ускладнень.

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама