Здорове харчування запобігає розвитку пухлин, артриту та атеросклерозу: експерт

Здорове харчування запобігає розвитку пухлин, артриту та атеросклерозу: експерт

Збалансоване харчування, що включає велику кількість овочів та пісного м’яса, може запобігти розвитку таких захворювань, як колоректальний рак, ревматоїдний артрит та атеросклероз. Такого висновку дійшли вчені лабораторії молекулярної біології та клінічного хімічного аналізу Ау Кальярі (Італія).

Експерти вивчили ДНК зубного каміння особин, які жили в останні 200 років. Вони виявили, що останні 70 років у роті спостерігалося збільшення таких бактеріальних видів, як патобіонт.

— Це мікроби нормально переносяться в умовах фізіологічної рівноваги, але здатні брати участь у процесах хронічного запалення, які виникають при дисбактеріозі або зміні бактеріальної флори ротової порожнини, — пояснює фахівець Департаменту хірургічних наук Джермано Орру, передає інформаційне агентство ANSA.

Зміна флори рота призводить до таких серйозних дегенеративних захворювань, як колоректальний рак, ревматоїдний артрит та атеросклероз.

— Недопущення розвитку цих мікробів може допомогти у діагностиці та лікуванні тяжких розладів, — наголосив директор лабораторії Фердинандо Коге.

Останні дослідження вказують на зв’язок між складом кишкової мікробіоти та деякими аспектами здоров’я мозку, включаючи хворобу Альцгеймера. Кишкова мікробіота є широкою спільнотою мікроорганізмів, включаючи бактерії, віруси, гриби та інші, які мешкають у кишківнику.

Як мікробіота впливає на здоров’я мозку

  • Зменшує рівень запалення в організмі. Підвищене запалення може бути пов’язано з різними захворюваннями, включаючи неврологічні.
  • Мікроби в кишківнику можуть виробляти метаболіти, які можуть мати шкідливий вплив на функції мозку.
  • Впливає на бар’єр «кров-головний мозок», який регулює проникнення речовин із крові в мозок.
  • Виробляє амінокислоти та біогенні аміни, які можуть впливати на нейромедіатори в мозку.

З урахуванням цих нових даних, турбота про здоров’я кишкової мікробіоти через різноманітне харчування, приймання пробіотиків, ферментованих продуктів та інших стратегій має стати важливим аспектом підтримки загального здоров’я, включаючи здоров’я мозку.

Дослідження опубліковано у журналі Nature Scientific Reports («Природа. Наукові доповіді»).

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама