«Жайворонки» схильні до серцево-судинних захворювань, а «сови» — діабету ІІ типу: вчені

«Жайворонки» схильні до серцево-судинних захворювань, а «сови» — діабету ІІ типу: вчені

Хронотипи сну поділяються на два види: ранковий та вечірній. Люди з ранковим хронотипом, так звані жайворонки, встають рано-вранці та рано лягають спати. Люди з вечірнім хронотипом, чи «сови», активні у другій половині дня і навіть уночі. Обидва хронотипи пов’язані з внутрішнім біологічним годинником, який запускає вироблення гормону сну, мелатоніну. Оскільки обидва хронотипи пов’язані з певним способом життя, вони впливають на ризик розвитку певних захворювань

Важливий метаболізм…

Вчені Ратгерського університету в Нью-Джерсі (США) провели дослідження за участю 50 осіб, які не мали захворювання серця та діабету ІІ типу. Усі вони були поділені на групи, ранкову та вечірню. До і після дослідження у всіх респондентів експерти визначили масу тіла, рівень фізичної підготовки й навіть чутливість до інсуліну. Фахівці також проаналізували метаболізм кожного учасника, тобто як він отримував частину енергії з жирів або вуглеводів.

— Метаболізм жирів є важливим, тому що спалювання жиру для отримання енергії допомагає м’язам асимілювати глюкозу більш стійким способом, — сказав доцент кафедри кінезіології та здоров’я Стівен Малін, цитує портал Poradnik Zdrowie.

Спалювання жиру підвищує витривалість, фізичну та розумову активність протягом дня. Вуглеводи необхідні організму для інтенсивних фізичних навантажень.

… та хронотипи сну

Результати дослідження показали, що «жайворонки» виробляли енергію в основному з жирів, а «сови» — з вуглеводів. Це може вплинути на розвиток хронічних захворювань, ризик яких підвищується також через невідповідність між біологічним годинником і хронотипами сну. Так, «жайворонки» схильніші до серцево-судинних захворювань, а «сови» — діабету ІІ типу.

Експерти пояснюють це тим, що «жайворонки» схильні до підвищених навантажень вдень, коли підвищено рівень стресу. «Сови» через вечірній спосіб життя часто зловживають кавою, а також налягають на солодощі. Це підвищує ризик розвитку ожиріння та цукрового діабету.

Дослідження  опубліковано у журналі Experimental Physiology («Експериментальна фізіологія»).

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама