Жінки курять у чотири рази рідше, ніж чоловіки: вчені

Жінки курять у чотири рази рідше, ніж чоловіки: вчені

Згідно зі статистикою, у 2020 році тютюн вживало 22,3% населення планети: 36,7% чоловіків та 7,8% жінок. На останніх куріння має більш згубний вплив, ніж на чоловіків. Це призводить до розвитку серцево-судинних та онкологічних захворювань, проблем шлунка та нервових розладів. Останнє дослідження фахівців Упсальського університету (Швеція) показало, що одна викурена жінкою цигарка блокує вироблення естрогену в мозку, що може спричинити гормональні порушення.

Чому рука тягнеться до сигарети

Експерти провели дослідження за участю десяти добровольців, яким надали інтраназальну дозу нікотину. Їм також запровадили радіоактивний індикатор, який зв’язується з ароматазою — ферментом, відповідальним за вироблення естрогену.

Магнітно-резонансна томографія (МРТ) та позитронно-емісійна томографія (ПЕТ) мозку показали ферменти ароматази та їх розташування у мозку. Завдяки цьому дослідники виявили, що одна доза нікотину поступово знижує в мозку кількість ароматази, яка перетворює андрогени на естрогени. Вченим давно відомо, що саме з цієї причини жінкам складніше кинути палити, ніж чоловікам. З цієї ж причини вони мають велику схильність до рецидиву залежності.

Дивовижні зміни спостерігалися насамперед у таламусі — частині лімбічної системи мозку, що бере участь у поведінкових та емоційних реакціях.

— Естроген через його поширені рецептори в галузях мозку, що мають відношення до схем залежності, може впливати на нейротрансмісію, — сказала провідний автор дослідження, доктор Еріка Комаско, цитує портал Poradnik Zdrowie.

Нікотин викликає остеопороз і б’є по серцю

Згідно з результатами досліджень, вплив нікотину на пригнічення вироблення естрогену може мати інші побічні ефекти для жінок.

— Відомо, що нікотин має периферичний вплив на репродуктивну систему. Наприклад, жінки, які курять, вступають у менопаузу набагато раніше, — пояснила доктор Комаско в інтерв’ю Healthline.

І додала, що жінки, які палять, схильніші до раку легень і серцевого нападу. Також нікотин погіршує загальне самопочуття та викликає хронічну втому.

Крім того, дефіцит естрогенів позначається на психологічному стані жінки. Їхній дефіцит може викликати симптоми депресії, тривоги, дратівливості та інших психічних розладів.

Результати були представлені на 35-му щорічному конгресі Європейського коледжу нейропсихофармакології (ECNP) у Відні.

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама