Зміни у легенях після COVID-19 зберігаються протягом 2 років і можуть бути незворотними

Зміни у легенях після COVID-19 зберігаються протягом 2 років і можуть бути незворотними

Комп’ютерна томографія показала, що майже 40% пацієнтів мають такі ускладнення

Вчені Університету науки та технології Хуачжун у Вухані (Китай) спостерігали за 144 пацієнтами (79 чоловіків та 65 жінок), середній вік яких був 60 років. Усі вони перенесли коронавірусну інфекцію та були виписані з лікарні у період з 15 січня по 10 березня 2020 року.

Усі добровольці через пів року, рік та два роки пройшли комп’ютерну томографію грудної клітки. Це дозволило перевірити у легенях наявність можливих запальних процесів, таких як фіброз, потовщення тканин, поява кіст, аномальне розширення бронхіальних стінок та інші. Також усім учасникам було проведено тести на функції легень.

Як показали результати, протягом двох років після одужання рівень легеневих запалень поступово знижувався. Так, через пів року після виписки аномалії в легенях спостерігалися у 54% пацієнтів, а через два роки — 39%, при цьому у 23% учасників, що одужали, діагностували фіброз.

Вчені зазначають, що протягом дослідження рівень інтерстиціальних фіброзних уражень залишався стабільним. Вони можуть стати причиною розвитку ідіопатичного легеневого фіброзу, що є небезпечним розвитком дихальної недостатності.

Крім того, пацієнти з фіброзними ураженнями частіше мали респіраторні симптоми та аномальну функцію легень у порівнянні з пацієнтами з нефіброзними аномаліями — 45% та 17% відповідно. Також у багатьох учасників з такими ускладненнями відзначалося погіршення здатності дифундувати гази в легенях — 60% і 22% відповідно. Це свідчить, що фіброзні зміни після COVID-19 можуть бути незворотними.

Результати дослідження опубліковані в журналі Radiology (Радіологія).

Реклама
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Споживання солі в Китаї — одне з найвищих у світі
Високе споживання натрію призводить до підвищення ...
Реклама
Лікування бронхіту в домашніх умовах
Як лікувати бронхіт вдома — правилаПрепарати: чим ...
Молочниця на язиці
ПричиниФактори ризикуМолочниця на язиці: симптомиМ...
Реклама
Кохання викликає зміни у структурах мозку: лікар
Антрополог і дослідник міжособистісних відносин, д...
Вчені назвали напій, який зволожує організм краще за воду
Молоко містить воду, що робить його чудовим джерел...
Реклама