Споживання Coca-Cola та Pepsi шкодить чоловічому здоров’ю: вчені

Споживання Coca-Cola та Pepsi шкодить чоловічому здоров'ю: вчені

Фахівці Північно-Західного університету Мінзу (Китай) вважають, що споживання солодких газованих напоїв замість води протягом 15 днів погіршує фертильність.

Вчені вирішили виявити зв’язок між газованими напоями та фертильністю. Для цього всіх добровольців поділили на дві групи. Перші з них пили лише воду, а другі — Coca-Cola та Pepsi.

Після 15 днів експерименту вчені взяли в учасників аналізи крові, а також виміряли вагу та діаметр яєчок. Виявилося, що у чоловіків, які пили Pepsi або Coca-Cola, у сироватці крові підвищилися концентрація тестостерону, а яєчка збільшились у розмірі. Все це може негативно вплинути на репродуктивне здоров’я чоловіків.

Цікаво, що раніше проведені дослідження доводять протилежне. Так, експеримент за участю 2500 чоловіків показав, що щоденне споживання газованих напоїв щонайменше одного літра зменшує кількість сперматозоїдів на 30%.

Незважаючи на такі суперечливі дані, вчені одностайні в одному: зловживання солодкими газованими напоями небезпечно для репродуктивного здоров’я чоловіків. Також їх споживання може стати причиною розвитку ожиріння, цукрового діабету ІІ типу та серцево-судинних захворювань.

Експерти нагадують, що в одній банці Coca-Cola міститься близько 39 г цукру. При цьому рекомендована доза становить для чоловіків 36 г цукру на день, а для жінок — 25 г цукру на день.

Дослідження опубліковано у журналі Acta Endocrinol («Акти ендокринології»).

Реклама
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Споживання солі в Китаї — одне з найвищих у світі
Високе споживання натрію призводить до підвищення ...
Реклама
Хронічний синусит
Види синуситу в хронічній форміХронічний синусит —...
Молочниця в роті у немовляти
Причини молочниці у немовлятПрийом антибіотиківПол...
Реклама
Кохання викликає зміни у структурах мозку: лікар
Антрополог і дослідник міжособистісних відносин, д...
Вчені назвали напій, який зволожує організм краще за воду
Молоко містить воду, що робить його чудовим джерел...
Реклама