Лікар перерахував продукти, які мають бути в раціоні хворих на гіпотиреоз
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), понад 200 млн людей у світі страждають на гіпотиреоз. У жінок це захворювання діагностується вдесятеро частіше, ніж у чоловіків. Недолік вироблення гормонів може призвести до таких серйозних ускладнень, як серцева недостатність.
Чим небезпечний дефіцит гормонів
Щитоподібна залоза виділяє два гормони: трийодтиронін (Т3) та тироксин (Т4), які відповідають за роботу щитоподібної залози, а також контролюють основні обмінні процеси. Нестача цих гормонів викликає гіпотиреоз.
Симптоми гіпотиреозу:
- втома, сонливість, депресія;
- уповільненість рухів;
- збільшення ваги;
- низький артеріальний тиск;
- сухість шкіри;
- стоншення волосся.
Лікування гіпотиреозу передбачає приймання синтетичних гормонів щитоподібної залози та триває все життя.
Харчуйтесь збалансовано
Вважається, що при гіпотиреозі слід уникати певних продуктів.
— Пацієнт має подбати про багате, збалансоване харчування, яке б забезпечило організм необхідною кількістю йоду. Головне, харчуватися рівномірно. Але їжа не впливає на функцію щитоподібної залози, — пояснює ендокринолог Північно-Західного університету в Чикаго (США) Айла Бакар.
Також лікар розвіяла міф про те, що при гіпотиреозі заборонено вживати хрестоцвіті овочі, такі як цвітна капуста, редис, броколі. Навпаки, їх варто їсти, але у помірних кількостях.
На думку експерта, для таких хворих підійде добре збалансоване харчування, яке містить багато фруктів, овочів, білків, що насичують, корисних жирів і помірну кількість корисних вуглеводів. Білок повинен надходити з таких джерел, як риба чи боби. Також корисні рослинні олії, у тому числі оливкова.
— Жодна спеціальна їжа не змусить зникнути захворювання щитоподібної залози, а також не викличе її захворювань, — наголошує доктор Бакар, цитує портал Gazeta.pl.
Рекомендації щодо харчування для хворих на гіпотиреоз
- Включіть у раціон продукти, багаті на йод, такі як морепродукти (наприклад, водорості, морська капуста, риба), йодована сіль, молочні продукти.
- Споживання білка важливе для підтримки здоров’я м’язів та обміну речовин. Їжте рибу, птицю, нежирні молочні продукти, боби.
- Віддавайте перевагу комплексним вуглеводам, що підтримують стабільний рівень цукру в крові. До них відносяться вівсянка, фрукти та овочі.
- Віддавайте перевагу ненасиченим жирним кислотам, якими багата риба, горіхи, авокадо, оливкова та кокосова олія.
- Обмеження споживання глютену, так у хворих на гіпотиреоз він може викликати алергічні реакції. Виключити з раціону пшеничні, ячмінні та житні продукти.