Лікар перерахував продукти, які мають бути в раціоні хворих на гіпотиреоз

Лікар перерахував продукти, які мають бути в раціоні хворих на гіпотиреоз

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), понад 200 млн людей у світі страждають на гіпотиреоз. У жінок це захворювання діагностується вдесятеро частіше, ніж у чоловіків. Недолік вироблення гормонів може призвести до таких серйозних ускладнень, як серцева недостатність.

Чим небезпечний дефіцит гормонів

Щитоподібна залоза виділяє два гормони: трийодтиронін (Т3) та тироксин (Т4), які відповідають за роботу щитоподібної залози, а також контролюють основні обмінні процеси. Нестача цих гормонів викликає гіпотиреоз.

Симптоми гіпотиреозу:

  • втома, сонливість, депресія;
  • уповільненість рухів;
  • збільшення ваги;
  • низький артеріальний тиск;
  • сухість шкіри;
  • стоншення волосся.

Лікування гіпотиреозу передбачає приймання синтетичних гормонів щитоподібної залози та триває все життя.

Харчуйтесь збалансовано

Вважається, що при гіпотиреозі слід уникати певних продуктів.

— Пацієнт має подбати про багате, збалансоване харчування, яке б забезпечило організм необхідною кількістю йоду. Головне, харчуватися рівномірно. Але їжа не впливає на функцію щитоподібної залози, — пояснює ендокринолог Північно-Західного університету в Чикаго (США) Айла Бакар.

Також лікар розвіяла міф про те, що при гіпотиреозі заборонено вживати хрестоцвіті овочі, такі як цвітна капуста, редис, броколі. Навпаки, їх варто їсти, але у помірних кількостях.

На думку експерта, для таких хворих підійде добре збалансоване харчування, яке містить багато фруктів, овочів, білків, що насичують, корисних жирів і помірну кількість корисних вуглеводів. Білок повинен надходити з таких джерел, як риба чи боби. Також корисні рослинні олії, у тому числі оливкова.

— Жодна спеціальна їжа не змусить зникнути захворювання щитоподібної залози, а також не викличе її захворювань, — наголошує доктор Бакар, цитує портал Gazeta.pl.

Рекомендації щодо харчування для хворих на гіпотиреоз

  • Включіть у раціон продукти, багаті на йод, такі як морепродукти (наприклад, водорості, морська капуста, риба), йодована сіль, молочні продукти.
  • Споживання білка важливе для підтримки здоров’я м’язів та обміну речовин. Їжте рибу, птицю, нежирні молочні продукти, боби.
  • Віддавайте перевагу комплексним вуглеводам, що підтримують стабільний рівень цукру в крові. До них відносяться вівсянка, фрукти та овочі.
  • Віддавайте перевагу ненасиченим жирним кислотам, якими багата риба, горіхи, авокадо, оливкова та кокосова олія.
  • Обмеження споживання глютену, так у хворих на гіпотиреоз він може викликати алергічні реакції. Виключити з раціону пшеничні, ячмінні та житні продукти.
Реклама
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
Реклама
Ерозивний гастрит
Види ерозивного гастритуЕрозивний гастрит — симпто...
Неатрофічний гастрит
Причини розвитку неатрофічного гастритуХронічний н...
Реклама
Помідори зміцнюють імунітет та знижують ризик розвитку небезпечних захворювань
Помідори не лише смачні, а й корисні. Вони багаті ...
Солодка їжа підвищує сприйнятливість до запальних захворювань
Вважається, що зловживання цукром викликає появу з...
Реклама