Курячі яйця підвищують ризик розвитку діабету ІІ типу на 13%: дослідження
Яйця містять високоякісний білок і можуть бути частиною здорового раціону для людей із діабетом ІІ типу. Однак важливо враховувати кількість яєць і контролювати загальний рівень холестерину в раціоні. Нові дослідження показують, що холестерин, споживаний з їжею, у людей з цукровим діабетом може спричинити підвищений ризик появи серцево-судинних захворювань.
Вчені Університету Альберти (Канада) проаналізували шість досліджень щодо зв’язку між споживанням яєць та розвитком серцево-судинних захворювань для пацієнтів на діабет ІІ типу або переддіабет. Як виявилося, споживання від 6 до 12 яєць на тиждень за дотримання дієти не підвищувало ризик розвитку серцево-судинних захворювань.
Такого висновку схиляються вчені Сіднейського університету (Австралії). Проведені ними дослідження показали, що дієта з високим вмістом яєць не впливає на кардіометаболічні фактори ризику.
Німецькі дієтологі також упевнені, що споживання 12 яєць на тиждень не було пов’язане зі зміною ваги, підвищенням рівня холестерину чи цукру в крові.
Однак їхню думку спростовує дослідження, опубліковане в журналі British Journal of Nutrition. Воно показало, що високе споживання яєць (понад 7 яєць на тиждень) пов’язане зі збільшенням ризику розвитку діабету ІІ типу на 13%. Інші фактори, такі як загальний спосіб життя та дієта в цілому, також можуть відігравати роль.
Що стосується методу приготування яєць, то варені яйця вважаються більш здоровим варіантом, ніж яєчня. При жарінні яєць у вершковому маслі може відбуватися окислення жирів, що може призвести до утворення шкідливих сполук. У той час, як варені яйця зберігають свої поживні властивості та не додають додаткових жирів.