Чи з’являється цистит після купання у морі

ванна та запалений сечовий міхур

Влітку запалення сечового міхура, або цистит, діагностується у кожної другої жінки. Вважають, що виною тому купання в басейні чи морі. Але чи це так?

Цистит після купання у морі

Багато хто впевнений: тривале носіння мокрих купальників призводить до того, що цистит розвивається після купання в морі. Однак, це не зовсім так. У теплу пору року, коли збільшується потовиділення, збільшується розмноження патогенних мікроорганізмів. Крім цього, організм влітку схильний до зневоднення. А зменшення вироблення сечі збільшує її кислотність. В результаті її проходження сечовими шляхами може бути подразливим для них, що і призводить до появи циститу.

Крім того, у відпустці часто змінюється харчування. Це може спричинити появу запору та підвищити ризик зараження кишковими бактеріями. Якщо врахувати, що в морській воді можуть бути присутніми патогенні бактерії або продукти життєдіяльності людини, такі як сеча, все це пояснює появу циститу після купання в морі.

Як не допустити розвитку циститу влітку

Пийте щонайменше 2 л води щодня. Це допоможе уникнути зневоднення.

Носіть зручний вільний одяг з бавовни або інших натуральних тканин.

Не використовуйте агресивні засоби для інтимної гігієни.

Не порушуйте свої харчові звички. Більше споживайте овочів та фруктів. Вони містять клітковину, яка запобігає розвитку запорів.

Ще одним місцем проживання бактерій є басейни. Як правило, воду в них хлорують. Однак якщо в ній немає достатнього рівня хлору, така вода стає живильним середовищем для бактерій, особливо для кишкової палички, яка часто стає причиною розвитку циститу.

Знаючи це, можна не допустити розвитку циститу після купання у морі чи басейні. Але чи може виникнути цистит після ванни? Спробуємо розібратися в цьому.

Мило може викликати цистит після ванни

Згідно з дослідженням вчених, використання піни, олій та мила може порушити вагінальну флору, що збільшує ризик розвитку запалення сечового міхура. Ці продукти можуть подразнювати сечівник, що також підвищує ймовірність розвитку циститу після ванни? Але чи допоможе тепла ванна при циститі?

При лікуванні циститу часто рекомендують так звані сидячі ванни. Сидяча ванна — це тепла неглибока ванна, яка використовується для очищення області геніталій, особливо області між прямою кишкою та вульвою. Така тепла ванна при циститі може полегшити симптоми, такі як біль та дискомфорт у ділянці сечового міхура. Однак вона не може вилікувати запалення сечового міхура.

Багато фахівців впевнені, що прийняття теплої ванни при циститі може посилити перебіг хвороби. Адже під час цієї процедури бактерії з води можуть потрапити до уретри, що спричинить шкоду.

  • Якщо ви приймаєте заспокійливу ванну, намагайтеся не залишатися у воді надто довго.

Однак особливо небезпечний вплив на організм може мати гаряча ванна при циститі. Вона посилює запалення сечового міхура, що викликає біль та дискомфорт. Тому лікарі рекомендують при циститі приймати душ. Проточна вода сприяє вимиванню патогенних бактерій, що зменшує ризик повторного запалення.

Сауна при циститі заборонена

Чи може допомогти сауна при циститі? Адже вона позитивно впливає на стан здоров’я: покращує кровообіг, прискорює обмін речовин та зменшує біль у м’язах та суглобах.

Однак сауна при циститі може посилити симптоми, що вже є, або викликати нові. Експерти пояснюють це тим, що гаряча пара сауни сприяє розширенню пор шкіри, що збільшує кровотік і посилює больові відчуття. Це може погіршити стан пацієнта з циститом та спричинити виникнення ускладнень.

Аналогічний ефект має і лазня. Лікарі радять запам’ятати раз і назавжди: «цистит» і «лазня» — поняття несумісні. І рекомендують утриматися від її прийняття до повного одужання.

Реклама
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
Реклама
Ерозивний гастрит
Види ерозивного гастритуЕрозивний гастрит — симпто...
Неатрофічний гастрит
Причини розвитку неатрофічного гастритуХронічний н...
Реклама
Помідори зміцнюють імунітет та знижують ризик розвитку небезпечних захворювань
Помідори не лише смачні, а й корисні. Вони багаті ...
Солодка їжа підвищує сприйнятливість до запальних захворювань
Вважається, що зловживання цукром викликає появу з...
Реклама