Коли виникає болісне сечовипускання

Коли виникає болісне сечовипускання

Болісним сечовипусканням можуть супроводжувати стани, якщо у хворобливий процес залучений сечовий міхур, сечоводи або сечовипускний канал. Лікарі визначають такий стан, як дизуричні явища або дизурію. Розкажіть своєму лікарю про всі симптоми, пов’язані з дискомфортом при сечовипусканні. Повна інформація допоможе йому визначити правильний діагноз і порекомендувати відповідне лікування. Ми розглянемо можливі причини некомфортного сечовипускання. Дизурія – це симптом багатьох хворобливих станів. Оптимізм вселяє той факт, що більшість з них добре піддається лікуванню. Ми розглянемо 10 найпоширеніших причин дизурії серед багатьох можливих.

Інфекція сечовивідних шляхів

Інфекція сечовивідного тракту виникає при появі інфекційного вогнища в сечостатевому тракті. Анатомічно сечовивідні шляхи починаються з ниркових мисок. Далі продовжуються сечоводами, які впадають в сечовий міхур. Закінчується тракт сечівником, через який сеча виділяється назовні. Будь-яка ділянка сечовивідного тракту може піддатися інфекційному запаленню.

Які ж симптоми у випадку інфекції сечовипускного шляху?

У пацієнта при інфекційному ураженні сечовивідного тракту можуть спостерігатися такі симптоми, як часте сечовипускання, підвищення температури до 38°С-38,5°С, біль у боці або в спині, частіше в поперековій частині, нудотою, блювотою. Якщо сечу зібрати в прозорий стакан, то вона буде каламутною й матиме неприємний запах.

Інфекції, що передаються статевим шляхом

Статеві партнери обопільно обмінюються інфекцією, якщо сексуальний контакт незахищений. Наприклад, такі мікроорганізми, як хламідії, гонорейні палички, вірус герпесу легко передаються у разі сексу без презерватива. Всі ці інфекційні агенти можуть стати причиною запалення будь-якого спадного відділу сечовипускального шляху. Різі та болючість при сечовипусканні доповнюються іншими симптомами. Наприклад, вірус генітального герпесу спричиняє висип на геніталіях у вигляді дрібних болючих бульбашок. У разі гонореї виділяється гній з сечовипускального каналу. Ознака хламідіаза – слиз із гноєм або водянисті виділення з уретри вранці.

Запалення передміхурової залози

Запалення простати може бути інфекційним та неінфекційним.

Статеві інфекції часто призводять до запалення й простати. У випадку простатиту з’являється біль в області над лобком, яєчках і статевому органі, труднощі при еякуляції. Сечовипускання буде болючим і частим, особливо в нічний період.

Камені в нирках

Причина утворення каменів у нирках – порушення співвідношення зважених часток солей в рідкій частині сечі. Сучасна класифікація поділяє ниркові камені на 4 основні групи.

Оксалати й фосфати утворюються з солей щавлевої кислоти та фосфату кальцію.

Струвитні та фосфатно-алюмінієво-магнієві камені складаються з фосфату алюмінію та магнію й частіше виникають при інфекційних процесах.

Урати з’являються при надлишку сечової кислоти й часто супроводжують захворювання шлунково-кишкового тракту.

Ксантинові та цистинові мають органічну природу й супроводжують вроджену патологію.

При сечокам’яній хворобі додатковими симптомами будуть виражений біль в боці, спині або черевній порожнині, каламутна, рожево-червоного кольору сеча, нудота, іноді блювота, підвищення температури тіла з ознобом. Сечовипускання буде частим, малими порціями й з вираженим дискомфортом.

Кісти яєчника

Кіста, розташована в яєчнику, здавлює сечовий міхур з боку черевної порожнини. Це здавлення й викликає утруднення при сечовипусканні. Кіста яєчника може бути з одного чи з двох боків. Додатково до болючого сечовипускання інколи виникає кровотеча з піхви, біль в нижній частині живота, болючість грудних залоз. Відчуття неповного випорожнення сечового міхура – ще один симптом кісти яєчників.

Інтерстиціальний цистит

Такий цистит може виникнути, як ускладнення протягом 6 тижнів після будь-якої перенесеної інфекції. Характерні симптоми: біль в нижній частині живота, над лобком при натисканні, біль під час статевого акту, біль у піхві або мошонці. Сечовипускання будуть частими й незначними за кількістю.

Індивідуальна непереносимість хімічних інгредієнтів

Іноді дизурія виникає в результаті застосування гелів для душу, мила, туалетного паперу з парфумованою віддушкою, вагінальних зволожувальних засобів. Зазвичай, додатково з’являється набряк, почервоніння, лущення та подразнення шкіри навколо геніталій.

Інфекція піхви або подразнення

Такий стан також відомий, як вагініт або вагіноз. Він викликається бактеріями та / чи дріжджами з роду Candida. Грибкове ураження статевих органів, відоме, як молочниця, поширене серед жінок різного віку. Крім грибів, частою причиною вагініту є трихомонада. Звичайні ознаки вагініту: рясні пінисті, з зеленувато-жовтим відтінком виділення, які мають доволі неприємний запах. Додатково виникають подразнення в піхві, біль під час сексу, помірні вагінальні кровотечі. Але часто так буває, що із проявів присутня тільки болючість при сечовипусканні.

Прийом препаратів

Якщо на початку прийому будь-якого препарату ви відчуваєте дискомфорт при сечовипусканні, обов’язково скажіть про це своєму лікареві. Намагайтеся не приймати препарати без припису лікаря: дизурія може бути побічним ефектом препарату. У крайньому випадку, уважно читайте інструкцію до препарату. Майте на увазі, що болючість при сечовипусканні є побічним ефектом препаратів для лікування раку сечового міхура.

Рак сечового міхура

Рак сечового міхура це злоякісне переродження внутрішнього шару сечового міхура. Потрібно пам’ятати, що хворобливе сечовипускання – це пізня ознака. З’являється, коли пухлина розпадається й травмуються судини в слизовій сечового міхура. При цьому сечовипускання часте, струмінь сечі слабка, а кров рожевого кольору. Біль в поперековій ділянці, втрата апетиту, втомлюваність, підвищена пітливість стоп, біль у кістках і різка втрата ваги дозволять лікарю встановити причину дизурії.

Коли необхідно звернутися до лікаря?

Болючість при сечовипусканні може виникнути у будь-якої людини. Часто симптом проходить самостійно. Але є ряд ознак, які визначають, коли ж необхідно звернутися до лікаря. Сеча будь-якого відтінку червоного кольору, болі в спині, тривалість болю більше 24 годин, незвичайні виділення з піхви чи статевого члена та підвищення температури тіла – це ті симптоми, які краще обговорити з лікарем і отримати від нього адекватну схему лікування. Якщо хворобливі сечовипускання супроводжуються підвищенням температури тіла до 39°С-40°С, блювотою, болем в спині потрібно викликати невідкладну допомогу.

Що включає терапія болісного сечовипускання?

Болісне сечовипускання – це симптом. Тому, лікування спрямоване на основне захворювання. Наприклад, інфекція сечовивідних шляхів вимагає призначення відповідної терапії з введенням антибактеріальних препаратів. Призначаються нестероїдні протизапальні засоби, масаж, гарячі ванни і препарати з інших груп. Уникайте застосовування скрабів, засобів з надмірним вмістом парфумованих ароматів для гігієни геніталій. Якщо біль виник раптово і немає можливості звернутися до лікаря найближчим часом, то можна прийняти нестероїдні протизапальні засоби, наприклад, ібупрофен. Рекомендовано пити більше рідини для збільшення об’єму сечі та частоти сечовипускань. Якщо стан не поліпшується протягом 1-го – 2-х днів, зверніться до лікаря для огляду, встановлення діагнозу та вибору схеми лікування.

Висновки

Болісне сечовипускання – це симптом. Воно притаманне багатьом захворюванням з різними причинами.

У якості першої допомоги можна прийняти таблетку ібупрофену.

При відсутності позитивної динаміки протягом 1-го-2-х днів або виникненні нових симптомів, обов’язково зверніться до лікаря.

Реклама
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
Реклама
Ерозивний гастрит
Види ерозивного гастритуЕрозивний гастрит — симпто...
Неатрофічний гастрит
Причини розвитку неатрофічного гастритуХронічний н...
Реклама
Помідори зміцнюють імунітет та знижують ризик розвитку небезпечних захворювань
Помідори не лише смачні, а й корисні. Вони багаті ...
Солодка їжа підвищує сприйнятливість до запальних захворювань
Вважається, що зловживання цукром викликає появу з...
Реклама