Швидке сканування очей допоможе діагностувати розсіяний склероз на ранній стадії

Сканування очей дозволяє діагностувати розсіяний склероз за кілька хвилин. За допомогою оптичної когерентної томографії (ОКТ) скануються шари нервових волокон сітківки, щоб виявити пошкодження нервів, пов’язаних із захворюванням. Цей тест стане доповненням до МРТ-досліджень головного мозку.

Невролог Університету Джонса Хопкінса (США) Пітер Калабрезі разом із колегами обстежили 40 пацієнтів із розсіяним склерозом за допомогою ОКТ-тестів. Вони зосередили увагу на нервових волокнах сітківки, які не мають мієлінової оболонки.

Експерти зіставили результати ОКТ з прийнятими нормами товщини волокон сітківки, а потім порівняли їх із магнітно-резонансною томографією (МРТ) головного мозку кожного з пацієнтів. У пацієнтів з ремітивним розсіяним склерозом, найбільш поширеною формою захворювання, коефіцієнт кореляції між результатами ОКТ та МРТ досягав 0,69. Це дозволяє припустити сильний зв’язок між вимірюваннями сітківки та зменшенням головного мозку, пов’язаного з розсіяним склерозом.

— За допомогою оптичної когерентної томографії можна побачити, наскільки ці нерви здорові ще до появи інших симптомів, — сказав автор дослідження Пітер Калабрезі, пише Analytical Science.

Тест дозволяє зосередитись виключно на пошкодженні нервів, що неможливо при МРТ. При цьому сканування займає всього кілька хвилин, дає результати з меншими витратами та допомагає швидше відстежити ефективність нових методів лікування розсіяного склерозу.

За словами експерта, багато порушень, на які страждають пацієнти з розсіяним склерозом — оніміння, поколювання, порушення зору, стомлюваність, слабкість і дисфункція сечового міхура — є результатом дегенерації нервових клітин. Тому тест, який вимірює стан нервових клітин, потенційно може дати найчіткішу картину хвороби. Однак він не є унікальним діагностичним інструментом розсіяного склерозу.

Реклама
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
Реклама
Ерозивний гастрит
Види ерозивного гастритуЕрозивний гастрит — симпто...
Неатрофічний гастрит
Причини розвитку неатрофічного гастритуХронічний н...
Реклама
Помідори зміцнюють імунітет та знижують ризик розвитку небезпечних захворювань
Помідори не лише смачні, а й корисні. Вони багаті ...
Солодка їжа підвищує сприйнятливість до запальних захворювань
Вважається, що зловживання цукром викликає появу з...
Реклама