Харчова алергія у дитини

Харчова алергія у дитини – це серйозна проблема, яка завдає чимало клопоту батькам. Вона проявляється у відповідь на певні продукти, коли імунна система дитини неправильно реагує на них.

Як проявляється харчова алергія у дітей

Симптоми харчової алергії у дітей можуть бути різними, залежно від продукту, на який у дитини виникла алергічна реакція. Оскільки багато станів та захворювань можна помилково списати на «харчову алергію», батькам важливо знати, як саме виглядає харчова алергія у дитини.

Симптоми:

  • Шкірні реакції: кропив’янка (червоні плями, схожі на укуси комарів), висип, шкірні висипання, що сверблять (екзема, також відома як атопічний дерматит), припухлість.
  • Проблеми з диханням: чхання, хрипи, утруднене дихання, астма.
  • Шлунково-кишкові симптоми: нудота, блювання, запор, діарея.
  • Порушення кровообігу: блідість шкіри, запаморочення, непритомність.

Якщо уражено кілька ділянок тіла, реакція може бути тяжкою або навіть небезпечною для життя. Цей тип алергічної реакції називається анафілаксією та потребує негайної медичної допомоги.

Як відрізнити харчову алергію від харчової непереносимості

Харчова алергія та харчова непереносимість – це два різні стани, які можуть мати схожі симптоми, але мають зовсім різні механізми виникнення. Відрізняти харчову алергію від харчової непереносимості дуже важливо, тому що правильна діагностика дозволить визначити найефективніший спосіб лікування.

Харчова алергія викликана імунною реакцією на певні білки, що містяться у їжі. Коли імунна система дитини вважає ці білки небезпечними для організму, вона починає виробляти антитіла, щоби боротися з ними. В результаті розвивається алергічна реакція, яка може проявлятися у вигляді кропив’янки, набряку горла та обличчя, проблем з диханням, нудоти, блювання, діареї та інших симптомів. Симптоми харчової алергії можуть виявлятися негайно або за кілька годин після вживання продукту.

Харчова непереносимість, з іншого боку, пов’язана з проблемами травлення та не викликає імунної реакції. Як правило, харчова непереносимість пов’язана з нестачею певного ферменту, необхідного для травлення певних продуктів. Симптоми харчової непереносимості можуть включати гази, здуття, діарею, нудоту та інші симптоми, але вони не загрожують життю.

Щоб правильно діагностувати харчову алергію або харчову непереносимість у дитини, необхідно провести спеціальні тести та обстеження. Лікар може призначити аналіз крові на наявність антитіл, пробу на шкірну чутливість, виключення продуктів із раціону дитини та спостереження за симптомами. Також можна провести додаткові дослідження, такі як гастроентерологічні обстеження або алергенні випробування.

Важливо пам’ятати, що правильна діагностика та лікування харчової алергії або харчової непереносимості у дитини – це необхідний крок для підтримки її здоров’я та добробуту. Якщо дитина має харчову алергію, необхідно виключити цей продукт із раціону дитини, щоб запобігти алергічній реакції. У деяких випадках може бути потрібний Епіпен для негайного лікування анафілактичного шоку.

У разі харчової непереносимості важливо обмежити кількість цього продукту в раціоні дитини або повністю виключити його. У деяких випадках можуть бути потрібні препарати, що містять необхідні ферменти для перетравлення продуктів.

Харчова алергія у дітей – лікування

Якщо дитина має підозру на харчову алергію, слід звернутися до педіатра або алерголога-імунолога для діагностики та лікування.

У лікуванні харчової алергії у дітей використовуються такі методи:

  • Уникнення харчових алергенів. Найефективніший спосіб запобігти алергічній реакції – це уникнути харчових продуктів, що викликають алергію. Якщо харчовий алерген відомий, його потрібно виключити з раціону дитини. Якщо алерген невідомий, то педіатр чи алерголог-імунолог рекомендують проводити виключення харчових продуктів один за одним, щоб виявити той, який спричиняє алергічну реакцію.
  • Застосування препаратів для зняття симптомів. Якщо у дитини з’явилися симптоми алергічної реакції, можна застосовувати антигістамінні препарати для зняття симптомів. Однак, перш ніж застосовувати будь-який препарат, необхідно проконсультуватися з педіатром або алергологом-імунологом.
  • Епінефрін. У разі серйозної алергічної реакції у дитини може знадобитися використання епінефрину (адреналіну), який застосовується для швидкого зняття симптомів та запобігання анафілаксії. Це спеціальний препарат, який необхідно застосовувати лише під наглядом лікаря.
  • Навчання батьків. Батьки повинні бути навчені, як справлятися з харчовою алергією у своєї дитини. Це включає вміння розпізнавати симптоми алергічної реакції, використання препаратів для зняття симптомів, уникнення продуктів-алергенів.

Профілактика харчової алергії у дітей

Для профілактики харчової алергії у дітей важливо уникати введення харчових продуктів надто рано і слідкувати за тим, що дитина їсть. Якщо дитина вже має алергію на певний продукт, необхідно виключити її з раціону дитини й замінити на безпечні альтернативи. Також, якщо у дитини є алергія на певні продукти, важливо переконатися, що батьки та інші опікуни знають про це і будуть дотримуватися запобіжних заходів.

Крім того, важливо звернутися за допомогою до лікаря-алерголога, якщо ви помітили у дитини ознаки харчової алергії. Лікар проведе спеціальні тести, щоб визначити, на який продукт дитина алергічна, і допоможе розробити план лікування, включаючи необхідні медикаменти та дієту.

Харчова алергія у дитини – через скільки проходить

У багатьох випадках харчова алергія може пройти під час зростання та розвитку дитини. Але слід пам’ятати, що в деяких дітей алергія може залишатися на все життя.

У більшості дітей, які мають алергію на молоко, яйця, пшеницю чи сою, алергія зникає до 5-7 років віку. Алергія на горіхи та морепродукти, як правило, залишається на все життя.

За дотримання всіх необхідних запобіжних заходів та правильного лікування, харчова алергія у дітей може бути успішно контрольована і не заважати дитині вести повноцінне життя. Однак важливо пам’ятати, що кожен випадок алергії унікальний, і необхідно дотримуватися індивідуального підходу в лікуванні та профілактиці даного захворювання.

Реклама
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
Реклама
Ерозивний гастрит
Види ерозивного гастритуЕрозивний гастрит — симпто...
Неатрофічний гастрит
Причини розвитку неатрофічного гастритуХронічний н...
Реклама
Помідори зміцнюють імунітет та знижують ризик розвитку небезпечних захворювань
Помідори не лише смачні, а й корисні. Вони багаті ...
Солодка їжа підвищує сприйнятливість до запальних захворювань
Вважається, що зловживання цукром викликає появу з...
Реклама