Денний сон може спричинити розвиток інсульту чи інфаркту: дослідження

Денний сон може спричинити розвиток інсульту чи інфаркту: дослідження

Денний короткий сон позитивно впливає здоров’я. Він допомагає відновити енергію, що дозволяє покращити когнітивні функції. Знижує рівень стресу та ризик розвитку серцево-судинних захворювань, таких як інфаркт міокарда та інсульт. Однак тривалий денний сон може спричинити погіршення самопочуття.

Китайські вчені проаналізували дані з біобанку про стан понад 36 040 осіб у віці від 60, за якими спостерігали протягом декількох років. Весь цей час учасники регулярно здавали аналізи крові, сечі та слини, а також розповідали, як часто вони спали протягом дня. Залежно від цього всіх їх розділили на групи: тих, хто ніколи не спав вдень, спав рідко або завжди.

Дослідники виявили, що у любителів поспати вдень ризик розвитку високого кров’яного тиску на 12% вищий, а інсульту — на 24% вищий, ніж у тих, хто ніколи не спав вдень. У тих, хто більше дрімав продовж багатьох років, ризик розвитку гіпертонії збільшувався на 40%.

Експерти зазначають, що денний сон тривалістю від 15 до 20 хв позитивно впливає на здоров’я. Однак тривалий денний сон є важливим сигналом тіла, який не можна недооцінювати.

Тривалий сон вдень може бути пов’язаний з безсонням, стресом, депресією, недостатнім сном уночі або навіть із деякими медичними станами, такими як апное уві сні.

Якщо виникають часті та тривалі епізоди денного сну, необхідно звернутися до лікаря. Він допоможе виявити причини тривалого денного сну та запропонує стратегії управління сном.

Дослідження опубліковано у журналі Американської кардіологічної асоціації «Гіпертонія».

Реклама
Споживання солі в Китаї — одне з найвищих у світі
Високе споживання натрію призводить до підвищення ...
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Реклама
Гастрит із підвищеною кислотністю
Причини розвитку гастриту з підвищеною кислотністю...
Діарея: психосоматика
Діарея при тривожному розладіПсихогенна діарея — с...
Реклама
Кохання викликає зміни у структурах мозку: лікар
Антрополог і дослідник міжособистісних відносин, д...
Вчені назвали напій, який зволожує організм краще за воду
Молоко містить воду, що робить його чудовим джерел...
Реклама