Експерти порівняли користь овочів та фруктів із щоденною ходьбою

Експерти порівняли користь овочів та фруктів із щоденною ходьбою

Лікарі рекомендують щодня вживати п’ять порцій фруктів та овочів. Вони є багатими джерелами вітамінів, мінералів, антиоксидантів та харчових волокон, які необхідні для підтримки здоров’я.

Фахівці Гарвардського університету (США) виміряли рівень кисню у 2380 чоловіків і жінок, які мали однакові фізичні навантаження. Всі учасники заповнили анкету про частоту їди, в якій вивчалося споживання ними 125 різних харчових продуктів.

Потім якість дієти оцінювалася за індексом альтернативного здорового харчування (AHEI) та шкалою дієти у середземноморському стилі (MDS). Обидві ці системи враховували такі фактори здоров’я серця, як вік, вагу, рівень холестерину та артеріального тиску, наявність хронічних захворювань тощо.

Чим вище був отриманий бал, тим краще було складено раціон, який включав споживання овочів, фруктів, цільного зерна, горіхів, бобових. Дані показали, що у людей середнього віку здорове харчування було пов’язане із гарною фізичною формою.

Дослідники зазначили, що співвідношення здорового харчування до фітнесу було однаковим у жінок та чоловіків, але більш вираженим у людей молодше 54 років. Зокрема, ті, хто дотримувався середземноморської дієти, мали рівень фізичної підготовки, еквівалентний людям, які робили близько 400 кроків на день.

Порція фруктів або овочів зазвичай відповідає приблизно 80–100 г. Один простий спосіб включити їх у свій раціон — це додавати фрукти та овочі до кожного приймання їжі. Важливо також урізноманітнити вибір фруктів та овочів, щоб отримати максимальну вигоду від різних поживних речовин, які вони містять.

Результати дослідження опубліковано у Європейському журналі профілактичної кардіології.

Реклама
Споживання солі в Китаї — одне з найвищих у світі
Високе споживання натрію призводить до підвищення ...
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Реклама
Гастрит із підвищеною кислотністю
Причини розвитку гастриту з підвищеною кислотністю...
Діарея: психосоматика
Діарея при тривожному розладіПсихогенна діарея — с...
Реклама
Кохання викликає зміни у структурах мозку: лікар
Антрополог і дослідник міжособистісних відносин, д...
Вчені назвали напій, який зволожує організм краще за воду
Молоко містить воду, що робить його чудовим джерел...
Реклама