Експерти пояснили, яким людям вдається їсти калорійну їжу і не гладшати

Експерти пояснили, яким людям вдається їсти калорійну їжу і не гладшати

Метаболізм — це сукупність хімічних процесів, які відбуваються в організмі для підтримки його життєдіяльності.

Процеси метаболізму

Анаболізм — це процеси синтезу та побудови нових молекул в організмі. Наприклад, синтез білка з амінокислот, синтез глікогену з глюкози та синтез жирів.

Катаболізм — це процеси розкладання та розщеплення складних молекул для виділення енергії та утворення простих молекул. У тому числі — розщеплення глюкози у процесі гліколізу виділення енергії у вигляді АТФ, розщеплення жирів у процесі бета-окисления.

Метаболізм в організмі контролюється різними факторами: генетикою, рівнем фізичної активності, станом здоров’я та харчування. Прискорений метаболізм може сприяти спалюванню більшої кількості калорій та підтримці здорової ваги, тоді як повільний метаболізм може призвести до накопичення зайвої ваги.

Вчені Пізанського університету (Італія) вперше визначили зміни концентрації у крові у відповідь на висококалорійну дієту з високим вмістом вуглеводів. Для цього вони провели дослідження за участю 69 осіб, які щоденно споживали близько 4000 кілокалорій, тобто вдвічі більше, ніж при нормокалоричній дієті. При цьому протягом доби вони перебували під наглядом у метаболічній камері для вимірювання витрати енергії та термогенної реакції на дієту.

Результати показали, що при однаковій кількості споживаних вуглеводів калорії, що спалюються окисленням вуглеводів, можуть змінюватись до 500 ккал/день залежно від метаболізму кожної людини.

— Ми виявили, що люди, які були здатні окислювати більше вуглеводів при дотриманні висококалорійної дієти з високим вмістом вуглеводів, також найбільше могли збільшити в крові концентрацію гормону glp1. Гормон glp1 стимулює підшлункову залозу виробляти інсулін. Відповідно, клітини здатні окислюватися, тобто спалювати більше вуглеводів, — пояснив керівник дослідження, професор біоінженерії Паоло Пьяджі, цитує портал Green Me.

Ідентифікація гормону glp1 як біомаркера метаболічного профілю в майбутньому дозволить розробити ефективні методи лікування проти ожиріння.

Експерти нагадують, що різні продукти та вправи можуть впливати на швидкість метаболізму. Наприклад, багата на білки дієта або вправи силового характеру можуть збільшити швидкість метаболізму, в той час як надмірне споживання калорій або сидячий спосіб життя можуть призвести до уповільнення метаболізму.

Реклама
Споживання солі в Китаї — одне з найвищих у світі
Високе споживання натрію призводить до підвищення ...
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Реклама
Гастрит із підвищеною кислотністю
Причини розвитку гастриту з підвищеною кислотністю...
Діарея: психосоматика
Діарея при тривожному розладіПсихогенна діарея — с...
Реклама
Кохання викликає зміни у структурах мозку: лікар
Антрополог і дослідник міжособистісних відносин, д...
Вчені назвали напій, який зволожує організм краще за воду
Молоко містить воду, що робить його чудовим джерел...
Реклама