Фізичні вправи допоможуть відновитись після інфаркту: кардіолог

Фізичні вправи допоможуть відновитись після інфаркту: кардіолог

Фізична активність має значення для здоров’я серцево-судинної системи як у профілактиці, так і у реабілітації після інфаркту.

Переваги фізичної активності

  • Зміцнює серце, покращує кровообіг та підтримує еластичність судин;
  • знижує рівень холестерину в крові, підтримує нормальний артеріальний тиск та покращує загальний обмін речовин;
  • підвищує витривалість, силу м’язів, гнучкість та координацію рухів.

Поступові фізичні вправи допомагають хворим після інфаркту відновити силу та функціональність серцево-судинної системи, покращують якість життя та знижують ризик розвитку повторних інфарктів.

— Правильно підібрані фізичні вправи допоможуть відновитись після перенесеного інфаркту, операцій із приводу вад клапанів та інших захворювань серцево-судинної системи, — розповідає кардіолог American Heart of Poland Group («Американське серце Польщі») Марцін Суска.

Однак спортивні заняття для тих, хто переніс інфаркт, будуть іншими, ніж для здорових людей. Лікарі рекомендують такі види спорту, як їзда на велосипеді та ходьба.

— Помірна активність зміцнює серцевий м’яз, стимулює кровоносну судину, завдяки чому кров більше насичується киснем. Серце перекачує кров  ефективніше, працює повільніше та краще, що знижує кров’яний тиск та частоту серцевих скорочень у стані спокою. В результаті зменшується ризик розвитку аритмії та серцево-судинних захворювань, — продовжує лікар.

Крім того, заняття спортом знижує концентрацію «поганого» холестерину та підвищує концентрацію «хорошого» холестерину в крові. Також вони регулюють вуглеводний та ліпідний обмін, що сприяє схудненню. Усе це позитивно впливає серце.

— Серцю подобаються так звані кардіотренування, які включають танці, їзду на велосипеді, скандинавську ходьбу, біг, плавання. Такі заняття збільшують кількість вдихів за хвилину, прискорюють частоту серцевих скорочень. Завдяки цьому всі клітини нашого тіла та м’язові тканини краще насичуються киснем, — пояснює Марцін Суска, повідомляє Radio ZET.

Пацієнтам, які перенесли інфаркт, краще відмовитися від статичних та ізометричних навантажень, тобто з високими завантаженнями. Вони збільшують м’язову масу, що може спричинити розвиток гіпертонії. Крім того, фізична активність таких хворих має бути помірною.

Починати фізичну активність після інфаркту слід лише після консультації з лікарем. Він допоможе вибрати безпечні та ефективні вправи відповідно до стану здоров’я. Також слід враховувати індивідуальні особливості та обмеження.

Реклама
Споживання солі в Китаї — одне з найвищих у світі
Високе споживання натрію призводить до підвищення ...
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Реклама
Гастрит із підвищеною кислотністю
Причини розвитку гастриту з підвищеною кислотністю...
Діарея: психосоматика
Діарея при тривожному розладіПсихогенна діарея — с...
Реклама
Кохання викликає зміни у структурах мозку: лікар
Антрополог і дослідник міжособистісних відносин, д...
Вчені назвали напій, який зволожує організм краще за воду
Молоко містить воду, що робить його чудовим джерел...
Реклама