Гаряча кава може викликати рак стравоходу: дослідження
Багато хто віддає перевагу каві, що обпалює рот. Адже це небезпечно. Такий напій може спричинити опіки у роті та горлі. Крім того, вона може спровокувати розвиток тяжкого онкологічного захворювання.
Експерти Кембридзького університету (Великобританія) порівняли гени понад 360 000 осіб, щоб виявити, як споживання кави впливає на розвиток 22 типів раку. Вивчивши ДНК добровольців, вчені дійшли висновку, що ті, хто мав генетичну схильність до кави, були схильні до розвитку раку стравоходу втричі більше, ніж інші учасники. Однак при цьому споживання кави не впливало на розвиток інших пухлин.
— Гаряча кава обпалює стравохід, що призводить до розвитку раку, — пояснив доктор Стів Берджесс, цитує Mail Online.
Це говорить про те, що рак стравоходу викликає не кава, а пошкодження органу, що спостерігається при споживанні гарячих напоїв. Висновок фахівців підтверджує і раніше проведене дослідження, згідно з яким споживання чаю при температурі понад 60°C збільшує ризик розвитку раку стравоходу. Вчені вважають, що руйнування клітин стравоходу провокує розвиток у ньому запалення, що викликає рак.
Фахівці нагадують, що рак стравоходу посідає шосте місце серед онкологічних захворювань. Щорічно від нього гине 400 тисяч пацієнтів. У цьому п’ятирічне виживання при цьому захворюванні становить від 15% до 20%. Здоровий спосіб життя і правильне харчування допоможуть запобігти розвитку цієї важкої недуги.
Дослідження опубліковано в журналі Clinical Nutrition («Клінічне харчування»).