Лікар розповів, чим небезпечний дефіцит вітамінів групи В при цукровому діабеті

Лікар розповів, чим небезпечний дефіцит вітамінів групи В при цукровому діабеті

Хворим на діабет, особливо на діабет ІІ типу, лікарі часто призначають метформін. Він допомагає контролювати рівень глюкози в крові, але при цьому погіршує засвоєння вітаміну B12 в кишківнику. Дослідження показують, що у деяких пацієнтів, які приймають метформін, спостерігається зниження рівня вітаміну B12 у крові у 2,4 раза. При цьому кожен третій хворий, який приймав цей препарат, також має знижений рівень вітаміну B12 у крові.

— Ризик дефіциту вітаміну В12 збільшується з віком, з урахуванням добової дози метформіну та тривалістю його застосування. Хронічне підвищення глікемічних значень та наслідки дефіциту вітамінів групи В накладаються один на одного. Це може призвести до розвитку діабетичної полінейропатії чи нейропатії, — каже доктор медичних наук, ендокринолог Йоанна Вуйчик-Одинець, передає Radio ZET. 

Також хворі на діабет повинні контролювати рівень вітаміну В1, який вони втрачають у 15 разів швидше, ніж здорові люди. Згідно з дослідженням Уорікського університету (Великобританія), рівень тіаміну (В1) у пацієнтів з діабетом І типу був знижений на 76%, а у хворих з діабетом ІІ типу — на 75%.

Нестача вітамінів групи В впливає на стан кровоносної, нервової та імунної систем. Для хворих на діабет дефіцит цих мікроелементів може бути особливо небезпечним. Щоб не допустити розвиток ускладнень, лікарі радять ввести в раціон продукти, багаті на вітаміни В1 і В12.

Тіамін, або вітамін B1, міститься як у рослинних, так і у тваринних продуктах. Хорошими джерелами вітаміну В1 є бобові, зародки пшениці, насіння, рис, лосось, скумбрія, молоко.

Вітамін В12 міститься лише у продуктах тваринного походження. Його природними джерелами є м’ясо риби, молочні продукти.

Як нормалізувати рівень вітамінів групи B у крові у хворих на діабет

  • Приймайте вітамінні комплекси, що містять вітаміни групи B, зокрема вітамін B12;
  • введіть у раціон продукти, багаті на вітаміни групи B: м’ясо, рибу, яйця, молочні продукти, горіхи, зелені овочі (шпинат, броколі), злаки;
  • контролюйте рівень вітаміну B12 у крові;
  • розгляньте з лікарем можливість корекції дози метформіну або заміни його на інший препарат, особливо при виявленні серйозного дефіциту вітаміну B12.

Важливо проводити ці заходи під наглядом лікаря, який зможе оцінити стан пацієнта та рекомендувати оптимальні методи нормалізації рівня вітамінів групи B у конкретному випадку.

Реклама
Споживання солі в Китаї — одне з найвищих у світі
Високе споживання натрію призводить до підвищення ...
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Реклама
Гастрит із підвищеною кислотністю
Причини розвитку гастриту з підвищеною кислотністю...
Діарея: психосоматика
Діарея при тривожному розладіПсихогенна діарея — с...
Реклама
В який час краще приймати харчові добавки з вітамінами та мінералами
Харчові добавки можуть заповнити дефіцит поживних ...
Вчені назвали групу крові, яка підвищує ризик розвитку хвороби Альцгеймера та раку
Групи крові класифікуються на основі наявності або...
Реклама