Лляна олія містить 57% омега-3 жирних кислот
Лляна олія є хорошим джерелом поліненасичених жирних кислот, таких як омега-3 та омега-6.
Омега-3 жирні кислоти, такі як альфа-ліноленова кислота (ALA), мають безліч корисних властивостей для здоров’я. Вони відіграють важливу роль у функціонуванні серцево-судинної системи, зменшують запалення, підтримують здоров’я мозку та покращують загальний стан шкіри та волосся.
Омега-6 жирні кислоти, такі як лінолева кислота, важливі для організму, але слід контролювати їх споживання у поєднанні з омега-3. У сучасному раціоні зазвичай є надлишок омега-6 кислот шляхом використання рафінованих олій (наприклад, соняшникової або кукурудзяної), тому важливо збалансувати це співвідношення.
У лляній олії вміст цих жирних кислот дуже високий — близько 57%, тоді як у конопляній олії їх лише 30%, а у соєвій олії — 8%.
Інші продукти також менш багаті на омегу-3. У волоських горіхах їх міститься 10,4%, а у філе скумбрії — 2,6%.
Ще однією важливою характеристикою лляної олії є її оптимальне співвідношення між жирами омега-3 та омега-6. У разі лляної олії це співвідношення ідеальне — 1:4.
Для того, щоб отримати добову потребу в омега-3, щодня чоловікам треба приймати 1,5 г лляної олії на день, жінкам — 1 г, а дітям — 0,5 г.
Корисні властивості лляної олії
- Знижує рівень «поганого» холестерину та підвищує рівень «хорошого» холестерину, що захищає судини від утворення атеросклеротичних бляшок;
- знижує ризик розвитку запальних процесів;
- має протипухлинні властивості та знижує ризик розвитку раку передміхурової залози, молочної залози та матки;
- зміцнює імунну систему;
- сприяє покращенню травлення.
Лляне масло можна додавати в їжу у вигляді соусів, заправок для салатів або просто вживати по одній столовій ложці на день. Однак воно не придатне для смаження через низьку температуру кипіння і високу окисну стабільність.