Полуниця збільшує ризик розвитку кровотеч
Ця смачна та поживна ягода з низьким глікемічним індексом не викликає різкого підвищення рівня цукру в крові. Вона багата на вітаміни, мінерали та антиоксиданти, що робить її відмінним вибором для підтримки здорового способу життя. Однак у деяких випадках слід скоротити її споживання.
Вважається, що полуниця, частіше за інші ягід, викликає алергію. Причина цього — білок Fra a 1.02, що міститься в ній, і на який імунна система може надмірно реагувати. Згідно зі статистикою, полуниця спричиняє алергічну реакцію у 3–4% дітей до дворічного віку та у 0,5–1% дорослих.
Помірність у споживанні полуниці повинні дотримуватися хворих, які приймають такі препарати:
- антикоагулянти, які уповільнюють згортання крові, такі як аспірин або диклофенак;
- субстрати Р-глікопротеїну, у тому числі протигрибкові препарати, такі як кетоконазол, а також кортикостероїди.
Людям із геморагічним діатезом або тим, хто готується до операції, слід обговорити з лікарем необхідність споживання полуниці. У деяких випадках лікар може рекомендувати тимчасово виключити або обмежити вживання полуниці, щоб уникнути можливої кровотечі.