Рафінована соняшникова олія може спричинити гормональний дисбаланс організму

Рафінована соняшникова олія може спричинити гормональний дисбаланс організму

Соняшникова олія містить поліненасичені жирні кислоти, такі як олеїнова та лінолева. Однак часте вживання цієї олії може спричинити збільшення рівня холестерину в крові та розвиток серцево-судинних захворювань.

Також слід враховувати, що олія є одним з алергенів. Тому людям, схильним до алергії на олії, краще відмовитися від неї.

Особливо на шкідливість олії впливає процес рафінування. Під час нього масло обробляється паром при високій температурі та тиску, щоб знищити всі бактерії та мікроорганізми. 

Етапи рафінації

Дегумація. На цьому етапі видаляються гумінові речовини, такі як фосфоліпіди;

відбілювання включає використання різних абсорбентів, таких як активоване вугілля, для видалення кольорових пігментів та інших домішок;

дегідратація видаляє вологу з олії з метою збільшення її стабільності та зниження ймовірності окислення;

дезодорація допомагає усунути неприємні запахи та смаки.

Масло піддається дегумування, тобто обробці фосфорною кислотою для видалення фосфоліпідів, які ускладнюють його зберігання.

Потім олію відбілюють, щоб зробити її прозорішою. І, нарешті, піддають дезодоруванню, або обробці паром, для видалення запаху та смаку, які можуть бути притаманні нерафінованій олії.

В результаті рафінована олія має більш стабільну структуру та тривалий термін зберігання, ніж нерафінована. Але під час процесу втрачає корисні речовини, такі як вітамін Е та інші антиоксиданти. При цьому у ній утворюються трансжири, які можуть спричинити гормональний дисбаланс організму. До того ж така рослинна олія дуже калорійна, що підвищує ризик розвитку ожиріння.

У процесі рафінування можуть використовуватися хімічні розчинники та абсорбенти, які можуть залишатися в олії у невеликих кількостях.

Крім того, рафінована олія, як і багато інших рослинних олій, можуть мати підвищений вміст омега-6 жирних кислот, що, за деякими дослідженнями, може бути пов’язане із запальними процесами в організмі при надмірному вживанні.

Реклама
Споживання солі в Китаї — одне з найвищих у світі
Високе споживання натрію призводить до підвищення ...
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Реклама
Гастрит із підвищеною кислотністю
Причини розвитку гастриту з підвищеною кислотністю...
Діарея: психосоматика
Діарея при тривожному розладіПсихогенна діарея — с...
Реклама
Кохання викликає зміни у структурах мозку: лікар
Антрополог і дослідник міжособистісних відносин, д...
Вчені назвали напій, який зволожує організм краще за воду
Молоко містить воду, що робить його чудовим джерел...
Реклама