Цукровий діабет ІІ тип підвищує ризик розвитку деменції до 57%

Цукровий діабет ІІ тип підвищує ризик розвитку деменції до 57%

Одним із найпоширеніших препаратів, який використовують при лікуванні цукрового діабету ІІ типу, є метформін. Він допомагає покращити чутливість тканин до інсуліну, що сприяє ефективнішому використанню інсуліну в організмі. Ряд досліджень показали, що метформін, крім своїх антигіперглікемічних властивостей, може чинити захисний вплив на нервову систему та зменшувати ризик розвитку деменції у пацієнтів з діабетом. Вчені Університету Аризони (США) вирішили це перевірити.

Вони вивчили медичні дані 559 106 осіб віком від 60 років та старших, у яких було діагностовано цукровий діабет ІІ типу. Одні респонденти отримували метформін, інші — сульфонілсечовину (толбутамід, глімепірид), треті — препарати групи тіазолідинедіону (TZD): росиглітазон або піоглітазон.

Експерти спостерігали за здоров’ям пацієнтів упродовж восьми років. І виявили, що використання препаратів групи тіазолідинедіону (TZD) протягом року знижувало ризик розвитку деменції з будь-якої причини на 22%, хвороби Альцгеймера — на 11% та судинної деменції — на 57% відповідно.

На думку дослідників, TZD допомагає знизити ризик розвитку деменції частково тому, що вони цілюще впливають на судинну систему і є найбільш ефективним з усіх ліків, що тестуються.

Подальший аналіз показав, що найбільшу користь від приймання TZD отримали люди віком до 75 років, а також ті, хто страждав надмірною вагою або ожирінням.

На думку керівника дослідження, доктора Цзінь Чжоу, це дослідження є дуже важливим, оскільки цукровий діабет ІІ тип пов’язаний із підвищеним ризиком розвитку деменції, включаючи два її основні підтипи: хворобу Альцгеймера та судинну деменцію. Тому сприяє низка ключових факторів.

  • Підвищений рівень цукру в крові може сприяти запальним процесам та окислювальному стресу в організмі, що може негативно впливати на нервові клітини та структури мозку.
  • Інсулінорезистентність, характерна для цукрового діабету ІІ типу, може впливати на функцію мозку, включаючи сфери, відповідальні за пам’ять та когнітивні функції.
  • Високий рівень цукру в крові та інсулінорезистентність можуть сприяти розвитку судинних змін, таких як атеросклероз, що збільшує ризик судинної деменції.
  • Гіперглікемія може сприяти утворенню амілоїдних бляшок та нейрофібрилярних клубків, характерних для хвороби Альцгеймера.
  • Діабет та деменція також мають загальні фактори ризику, такі як вік, генетика, ожиріння, малорухливий спосіб життя та підвищений артеріальний тиск.

Управління цукровим діабетом, підтримання стабільного рівня цукру в крові та турбота про загальне здоров’я можуть бути важливими кроками для зниження ризику розвитку деменції у пацієнтів із цукровим діабетом ІІ типу.

Реклама
Споживання солі в Китаї — одне з найвищих у світі
Високе споживання натрію призводить до підвищення ...
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Реклама
Діарея
Що таке діареяВиди діареїВід чого розвивається діа...
Молочниця у чоловіків
Що таке молочниця у чоловіківМолочниця у чоловіків...
Реклама
Знижена температура тіла може бути симптомом хвороби Паркінсона
Якщо температура тіла нижча за нормальний діапазон...
Часте приймання душу підвищує ризик розвитку грибкових інфекцій
Часте приймання душу може мати як позитивні, так і...
Реклама