Вчені ідентифікували білок, який захистить від розвитку хвороби Альцгеймера

Вчені ідентифікували білок, який захистить від розвитку хвороби Альцгеймера

Хвороба Альцгеймера — це форма деменції, яка характеризується поступальною втратою пам’яті, когнітивними порушеннями та змінами у поведінці. Однією з характерних рис цього захворювання є наявність в мозку агрегатів бета-амілоїдних білків. Вони утворюють амілоїдні бета-пластинки в мозку, що може призвести до пошкодження нейронів та зниження функції мозку.

Вчені Медичної школи Вашингтонського університету в Сент-Луїсі (США) вважають, що підвищення рівня окремого білка аквапорину 4 може видалити бета-амілоїдні бляшки. Вони провели досліди на лабораторних мишах, які були генетично модифіковані для отримання більшої кількості бета-амілоїду. І виявили, що ті сполуки, які підвищували рівень аквапорину 4, очищали шкідливі білки швидше за інші.

Іноді цей білок генерується з тим, що вони описали як «маленький хвостик» на кінці. Тестування показало, що він зазвичай знаходиться навколо підтримувальних клітин, які називаються астроцитами та регулюють потік води та поживних речовин у мозок із крові.

Фахівці припустили, що «хвостовий кінець» використовувався як клапоть на кровоносній судині для контролю обміну водою та поживними речовинами. На їхню думку, чим більше було аквапорину 4 і чим частіше він відкривав і закривав клапоть, тим більше вимивалося бета-амілоїду з мозку.

Щоб перевірити теорію, експерти підвищили рівень аквапорину 4 у мишей. Керівник дослідження, доктор Даршан Сапкота, перевірив 2560 з’єднань, щоб з’ясувати, які з них можуть збільшити виробництво необхідної сполуки. Він знайшов два: апігенін, який зазвичай міститься в ромашці, петрушці, цибулі та інших рослинах, і сульфахіноксалін — антибіотик, який використовується ветеринарами.

Гризунам у мозок за допомогою голки ввели апігенін та сульфахіноксалін, що призвело до очищення бета-амілоїдів. Однак це не означає, що треба вводити в раціон ромашку, цибулю та інші рослини з високим рівнем апігеніну для запобігання появі деменції.

Вчені сподіваються знайти інші сполуки, які дозволять знизити рівень бета-амілоїдних сполук у мозку. Це допоможе розробити нові методи лікування хвороби Альцгеймера.

Дослідження опубліковано у журналі Brain («Мозок»).

Реклама
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Споживання солі в Китаї — одне з найвищих у світі
Високе споживання натрію призводить до підвищення ...
Реклама
Молочниця на язиці
ПричиниФактори ризикуМолочниця на язиці: симптомиМ...
Хронічний синусит
Види синуситу в хронічній форміХронічний синусит —...
Реклама
Кохання викликає зміни у структурах мозку: лікар
Антрополог і дослідник міжособистісних відносин, д...
Вчені назвали напій, який зволожує організм краще за воду
Молоко містить воду, що робить його чудовим джерел...
Реклама