Вчені назвали ще одну цінну якість ферментованих продуктів

Вчені назвали ще одну цінну якість ферментованих продуктів

Ферментовані продукти характеризуються тим, що вони пройшли процес ферментації під впливом мікроорганізмів, таких як бактерії, дріжджі чи гриби. Цей процес змінює структуру та склад продукту, надаючи йому нові смакові та поживні властивості.

Ферментовані продукти, такі як кефір, йогурт, квашена капуста, підтримують здоров’я кишківника та зміцнюють імунну систему. Однак дослідження ірландських фахівців показали, що вони можуть покращити когнітивні функції завдяки вмісту пробіотиків, антиоксидантів та вітамінів групи В.

Фахівці Університетського коледжу Корка та Ірландської ради з сільського господарства та продовольчого розвитку провели дослідження. Для цього вони зібрали зразки 200 ферментованих продуктів з усього світу та вивчили їхній вплив на метаболіти, які корисні для здоров’я мозку. Виявилося, що всі вони сприяли здоров’ю не тільки кишківника, а й мозку.

— Ферментовані продукти на основі цукру та ферментовані продукти на рослинній основі є найкращими, коли йдеться про здоров’я кишківника та мозку, — сказав керівник дослідження доктор Баласубраманян, передає Radio ZET.

Однак необхідно продовжити дослідження, щоб зрозуміти, які групи ферментованих продуктів мають найбільший вплив на мозок людини й чому.

Експерти нагадують, що, незважаючи на користь, ферментовані продукти можуть мати протипоказання або обмеження у їх вживанні. Ось деякі з них.

Люди з алергією або нестерпністю до інгредієнтів, які використовуються в процесі ферментації, такі як соєві боби, молочні продукти або глютен, повинні уникати відповідних ферментованих продуктів.

Висока солоність. Деякі ферментовані продукти, такі як сауеркраут, можуть бути високі за вмістом солі, що може бути проблематично для людей з високим артеріальним тиском або серцем.

При порушенні нормальної функції ферментації у шлунково-кишковому тракті слід відмовитися від таких продуктів. Інакше це може призвести до труднощів засвоєння деяких ферментованих продуктів.

При імунодефіцитних станах чи хворобах кишківника слід обережно споживати ферментовані продукти або відмовитися від них.

Реклама
Споживання солі в Китаї — одне з найвищих у світі
Високе споживання натрію призводить до підвищення ...
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Реклама
Діарея
Що таке діареяВиди діареїВід чого розвивається діа...
Молочниця у чоловіків
Що таке молочниця у чоловіківМолочниця у чоловіків...
Реклама
Крабові палички можуть спричинити розвиток ожиріння, гіпертонії та діабету
Основним компонентом крабових паличок є сурімі — ф...
Вчені назвали запахи, що викликають напад мігрені
Підвищена чутливість до запахів, або гіперосмія, м...
Реклама