Вчені назвали вид депресії, що підвищує схильність до суїциду

Вчені назвали вид депресії, що підвищує схильність до суїциду

Так звана депресія з психотичними симптомами може розвиватися у людей із різними станами, включаючи біполярний розлад.

Причини розвитку депресії із психотичними симптомами

Біполярний розлад. У людей з біполярним розладом, крім епізодів манії чи гіпоманії, можуть виникати епізоди депресії з психотичними симптомами. Це може містити слухові галюцинації або марення, які можуть супроводжувати або бути частиною депресивного епізоду.

Післяпологова депресія може викликати депресію з психотичними симптомами, відому як постпартумний психоз. Це серйозний психічний стан, який може включати галюцинації, марення та сильне почуття занепокоєння чи напруженості.

Як відрізнити психопатичну депресію від шизофренії

У багатьох випадках хворий намагається приховати психотичні симптоми, які регулярно з’являються, що не дозволяє своєчасно діагностувати захворювання.

Психотичні симптоми депресії

  • Швидка стомлюваність;
  • ангедонія, чи нездатність відчувати задоволення;
  • галюцинації;
  • маячня.

Поєднання кількох недуг може спричинити суттєву зміну поведінки пацієнта та сильний стрес.

Іноді психотичну депресію плутають із шизофренією. Однак у випадку з шизофренією депресивний стан не є домінантним, зате маячні ідеї мають постійний характер. У пацієнта з психотичною депресією вони трапляються рідше і зазвичай стосуються близького оточення.

При психотичній депресії можуть виникати так звані нігілістичні помилки. Хворий переконаний, що його життя добігло кінця, а його тіло вже починає розкладатися. Часто спостерігається сильна іпохондрія — постійний страх захворіти на рак чи інше серйозне захворювання. Іпохондрія може супроводжуватися соматичними симптомами, наприклад болями в грудях або нападами задишки.

Що стосується галюцинацій при психотичній депресії, то вони включають звукові відчуття (пацієнт чує голоси, що засуджують, у голові) або нюхові відчуття (наприклад, що стосуються його тіла).

На відміну від шизофренії, хворий найчастіше поводиться логічно. Хворі можуть навіть усвідомлювати абсурдність своїх думок, здатні їх критично оцінювати.

У групі ризику — люди похилого віку

Згідно з дослідженням, проведеним фінськими вченими у 2018 році, люди похилого віку найбільш схильні до ризику розвитку психотичних симптомів в результаті депресії. На це впливає безліч чинників, такі як погіршення здоров’я, хронічні захворювання, самотність, тривале лікування. При нігілістичних помилках у людей похилого віку спостерігається відмова від їжі та пиття.

Діагноз «психотична депресія» ставиться психіатром після детального спостереження за пацієнтом. При депресії з психотичною симптоматикою ризик розвитку суїциду дуже високий, тому важливо якнайшвидше розпочати лікування. 

Лікування може включати психотерапію, приймання антидепресантів та підтримувальні заходи. Важливо звернутися до лікаря чи психіатра для діагностики та розробки індивідуального плану лікування.

Реклама
Споживання солі в Китаї — одне з найвищих у світі
Високе споживання натрію призводить до підвищення ...
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Реклама
Гастрит із підвищеною кислотністю
Причини розвитку гастриту з підвищеною кислотністю...
Діарея: психосоматика
Діарея при тривожному розладіПсихогенна діарея — с...
Реклама
Кохання викликає зміни у структурах мозку: лікар
Антрополог і дослідник міжособистісних відносин, д...
Вчені назвали напій, який зволожує організм краще за воду
Молоко містить воду, що робить його чудовим джерел...
Реклама