Вчені пояснили, чому потрібно мити м’ясо
Інфекції сечовивідних шляхів (МП) виникають, коли бактерії або інші мікроорганізми проникають у сечовивідні органи, такі як сечовий міхур та сечові шляхи. Ці інфекції можуть торкнутися різних частин сечовивідної системи та викликати такі захворювання, як цистит, уретрит, пієлонефрит.
Вчені Університету Джорджа Вашингтона (США) вважають, що від 480 000 до 640 000 інфекцій сечовивідних шляхів на рік (8%) викликають харчові штами кишкової палички.
Фахівці використали новий геномний підхід, щоби простежити походження інфекцій E. coli. Вони зазначили, що такі бактерії можуть бути виявлені як у людей, так і у тварин, яких готують на забій.
Нині контролюються лише певні типи кишкової палички, такі як E. coli O157: H7. Але фахівці вважають, що інші штами також можуть становити серйозну небезпеку здоров’ю.
Експерти відібрали м’ясо курки, індички та свинини з великих мереж продуктових магазинів та виділили кишкову паличку з цих зразків м’яса. Водночас вони виявили ізоляти кишкової палички із сечі та крові пацієнтів, у яких було виявлено інфекцію сечовивідних шляхів.
Аналізуючи геноми кишкової палички, знайдені у зразках м’яса та пацієнтів, експерти ідентифікували сегменти ДНК E.coli. Вони є унікальними для штамів, що колонізують тварин. Ці бактерії можуть викликати не тільки захворювання сечовивідних шляхів, а й інфекції нирок та крові.
Як не допустити поширення бактерій
- Ретельно мийте руки перед приготуванням м’яса. Це не допустить перенесення бактерій із рук на поверхню м’яса.
- Добре проварюйте або просмажуйте м’ясо. Це допоможе знищити бактерії.
- Використовуйте чисті ножі та інший посуд для обробки м’яса, щоб запобігти перенесенню бактерій.
- Уникайте вживання сирого або недостатньо прожареного м’яса, особливо якщо свіжість викликає підозри.
Дослідження було опубліковано у журналі ScienceDirect.