ВООЗ: замінники цукру підвищують ризик розвитку цукрового діабету ІІ типу

ВООЗ: замінники цукру підвищують ризик розвитку цукрового діабету ІІ типу

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) висловила занепокоєння щодо споживання підсолоджувачів із низьким вмістом калорій або без них з метою схуднення.

Експерти наголошують, що хоча використання підсолоджувачів може знизити споживання цукру та калорій, у них також можуть бути потенційні негативні наслідки для здоров’я. 

Рекомендації ВООЗ засновані на систематичному огляді досліджень, згідно з якими використання підсолоджувачів «не приносить користі зниження жирових відкладень у дорослих або дітей». При цьому, зазначають фахівці, замінники цукру мають побічні ефекти. Вони підвищують ризик розвитку серцево-судинних захворювань та діабету ІІ типу, а також смертності у дорослих.

Рекомендації поширюються на всіх людей, за винятком хворих на діабет, і включають усі синтетичні некалорійні підсолоджувачі, серед яких аспартам, сахарин, сукралоза, стевія та її похідні. Рекомендації ВООЗ не поширюються на засоби особистої гігієни та гігієни, що містять ці речовини, такі як зубна паста або ліки, а також низькокалорійні цукри.

— Заміна вільних цукрів підсолоджувачами, які не містять цукор, не допомагає контролювати вагу у довгостроковій перспективі. Людям необхідно розглянути інші способи скорочення споживання вільних цукрів, такі як споживання фруктів чи несолодких продуктів та напоїв, — зазначив директор ВООЗ з питань харчування та продовольчої безпеки Франческо Бранка, повідомляє інформаційне агентство ANSA.

Експерти ВООЗ рекомендують зосередитися на вживанні здорових та натуральних продуктів, таких як фрукти, овочі, цілісні зерна, білкові джерела та здорові жири. Вони також підкреслюють важливість помірного споживання цукру в загальній дієті та обмеження споживання доданого цукру, у тому числі прихованого в оброблених продуктах.

Реклама
Споживання солі в Китаї — одне з найвищих у світі
Високе споживання натрію призводить до підвищення ...
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Реклама
Гастрит із підвищеною кислотністю
Причини розвитку гастриту з підвищеною кислотністю...
Діарея: психосоматика
Діарея при тривожному розладіПсихогенна діарея — с...
Реклама
Кохання викликає зміни у структурах мозку: лікар
Антрополог і дослідник міжособистісних відносин, д...
Вчені назвали напій, який зволожує організм краще за воду
Молоко містить воду, що робить його чудовим джерел...
Реклама