Жовтяниця у новонароджених не несе ризик розвитку аутизму: дослідження

Жовтяниця у новонароджених не несе ризик розвитку аутизму: дослідження

Відповідь це питання вчені шукали під час дослідження під назвою «Жовтяниця новонароджених та розлад аутистичного спектру: систематичний огляд і метааналіз».

Чому це важливо знати?

Вчені звернули увагу на те, що два проведені раніше метааналізи дійшли висновку, що жовтяниця може бути пов’язана з підвищеним ризиком аутизму. Але вчені припускають, що це результати були викликані методологічними обмеженнями включених досліджень. Оскільки неонатальна жовтяниця вражає багатьох немовлят, і ризик пізніших захворювань може спонукати лікарів до більш агресивного лікування, вчені вирішили точно з’ясувати: може бути жовтяниця новонароджених пов’язана з підвищеним ризиком аутизму у дітей чи ні?

Дослідження

Вчені провели систематичний огляд літератури та метааналіз зв’язку між жовтяницею новонароджених та аутизмом. Пошук публікацій наукових досліджень на цю тему в Pubmed, Scopus, Embase, Cochrane та Google Scholar проводився авторами дослідження до лютого 2019 р. Критеріям включені, зазначили вчені, відповідали 32 наукові дослідження.

Отримані результати

Метааналіз шести досліджень із низьким ризиком систематичної помилки показав відсутність зв’язку між жовтяницею новонароджених та аутизмом. Автори, ґрунтуючись на дослідженнях з низьким ризиком систематичної помилки, виявили, що не було переконливих доказів зв’язку між жовтяницею новонароджених та аутизмом. Тобто, кажуть вчені, немає жодних доказів того, що жовтяницю слід лікувати більш агресивно для запобігання аутизму.

Реклама
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
Реклама
Ерозивний гастрит
Види ерозивного гастритуЕрозивний гастрит — симпто...
Неатрофічний гастрит
Причини розвитку неатрофічного гастритуХронічний н...
Реклама
Помідори зміцнюють імунітет та знижують ризик розвитку небезпечних захворювань
Помідори не лише смачні, а й корисні. Вони багаті ...
Солодка їжа підвищує сприйнятливість до запальних захворювань
Вважається, що зловживання цукром викликає появу з...
Реклама