Форель і лосось містять небезпечні речовини, які можуть дратувати дихальні шляхи та спричинити розвиток раку

Форель і лосось містять небезпечні речовини, які можуть дратувати дихальні шляхи та спричинити розвиток раку

Форель і лосось мають високий вміст корисних поживних речовин, тому їх часто рекомендують дієтологи.

Лосось багатий на поліненасичені жирні кислоти, такі як омега-3, а також вітаміни D і В12, йод і селен.

Форель містить високий рівень вітамінів D і B6 і є джерелом селену.

Однак ці прісноводні риби містять небезпечні перфторалкільні речовини (PFAS).

PFAS: пригнічують імунітет

PFAS, або перфторалкільні речовини, є групою з більш ніж 9000 різних хімікатів, деякі з яких заборонені або суворо обмежені. Виробники часто використовують їх в антипригарному посуді, пакуванні для харчів, покриттях та протипожежних пінах.

PFAS практично неможливо знищити. Вони можуть забруднювати все, від питної води до харчів, і накопичуватися в організмах людей. Дослідження виявили їх навіть у крові немовлят. Адже у питній воді є низькі дози PFAS. Вони пригнічують імунітет, послаблюють ефективність вакцин та збільшують ризик розвитку деяких видів раку. Також викликають підвищення рівня холестерину у крові, проблеми з розвитком та репродуктивною функцією.

Не ловіть рибу в річці

Експерти Робочої групи з навколишнього середовища (EWG) виявили, що у прісноводних рибах, які вводяться в річках та озерах США, рівень PFAS у 280 разів більший за допустимий. Це означає, що споживання однієї риби за впливом шкідливих речовин може зрівнятися з щоденним споживанням риби, купленої в магазині протягом року.

Фахівці проаналізували понад 500 зразків рибного філе, отриманих із 2013 по 2015 рік. Середній рівень загального PFAS у філе становив 9500 нанограмів на кілограм. Найбільш поширеним хімікатом стала сульфонова кислота, яка може дратувати дихальні шляхи.

— Люди, які споживають прісноводну рибу, наприклад форель чи лосось, піддають себе ризику накопичення підвищених рівнів PFAS у своєму організмі, — зазначили вчені, пише ScienceDirect.

Як зменшити вміст PFAS у форелі та лососі

  • Купуйте рибу з чистих водойм, де рівень забруднення PFAS менший.
  • При приготуванні риби видаліть шкіру. Там зосереджено більшість забруднень. Запікайте або готуйте на грилі.
  • Невеликі риби зазвичай мають менший вміст забруднень, аніж великі. Вибирайте перші.
Реклама
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Споживання солі в Китаї — одне з найвищих у світі
Високе споживання натрію призводить до підвищення ...
Реклама
Молочниця в горлі
ПричиниФактори ризикуМолочниця в горлі: симптомиЛі...
Молочниця в ротовій порожнині
Що таке молочниця у ротіПоширенняМолочниця у роті:...
Реклама
Кохання викликає зміни у структурах мозку: лікар
Антрополог і дослідник міжособистісних відносин, д...
Вчені назвали напій, який зволожує організм краще за воду
Молоко містить воду, що робить його чудовим джерел...
Реклама