Форель і лосось містять небезпечні речовини, які можуть дратувати дихальні шляхи та спричинити розвиток раку

Форель і лосось містять небезпечні речовини, які можуть дратувати дихальні шляхи та спричинити розвиток раку

Форель і лосось мають високий вміст корисних поживних речовин, тому їх часто рекомендують дієтологи.

Лосось багатий на поліненасичені жирні кислоти, такі як омега-3, а також вітаміни D і В12, йод і селен.

Форель містить високий рівень вітамінів D і B6 і є джерелом селену.

Однак ці прісноводні риби містять небезпечні перфторалкільні речовини (PFAS).

PFAS: пригнічують імунітет

PFAS, або перфторалкільні речовини, є групою з більш ніж 9000 різних хімікатів, деякі з яких заборонені або суворо обмежені. Виробники часто використовують їх в антипригарному посуді, пакуванні для харчів, покриттях та протипожежних пінах.

PFAS практично неможливо знищити. Вони можуть забруднювати все, від питної води до харчів, і накопичуватися в організмах людей. Дослідження виявили їх навіть у крові немовлят. Адже у питній воді є низькі дози PFAS. Вони пригнічують імунітет, послаблюють ефективність вакцин та збільшують ризик розвитку деяких видів раку. Також викликають підвищення рівня холестерину у крові, проблеми з розвитком та репродуктивною функцією.

Не ловіть рибу в річці

Експерти Робочої групи з навколишнього середовища (EWG) виявили, що у прісноводних рибах, які вводяться в річках та озерах США, рівень PFAS у 280 разів більший за допустимий. Це означає, що споживання однієї риби за впливом шкідливих речовин може зрівнятися з щоденним споживанням риби, купленої в магазині протягом року.

Фахівці проаналізували понад 500 зразків рибного філе, отриманих із 2013 по 2015 рік. Середній рівень загального PFAS у філе становив 9500 нанограмів на кілограм. Найбільш поширеним хімікатом стала сульфонова кислота, яка може дратувати дихальні шляхи.

— Люди, які споживають прісноводну рибу, наприклад форель чи лосось, піддають себе ризику накопичення підвищених рівнів PFAS у своєму організмі, — зазначили вчені, пише ScienceDirect.

Як зменшити вміст PFAS у форелі та лососі

  • Купуйте рибу з чистих водойм, де рівень забруднення PFAS менший.
  • При приготуванні риби видаліть шкіру. Там зосереджено більшість забруднень. Запікайте або готуйте на грилі.
  • Невеликі риби зазвичай мають менший вміст забруднень, аніж великі. Вибирайте перші.
Реклама
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
Реклама
Ерозивний гастрит
Види ерозивного гастритуЕрозивний гастрит — симпто...
Неатрофічний гастрит
Причини розвитку неатрофічного гастритуХронічний н...
Реклама
Помідори зміцнюють імунітет та знижують ризик розвитку небезпечних захворювань
Помідори не лише смачні, а й корисні. Вони багаті ...
Солодка їжа підвищує сприйнятливість до запальних захворювань
Вважається, що зловживання цукром викликає появу з...
Реклама