Форель і лосось містять небезпечні речовини, які можуть дратувати дихальні шляхи та спричинити розвиток раку
Форель і лосось мають високий вміст корисних поживних речовин, тому їх часто рекомендують дієтологи.
Лосось багатий на поліненасичені жирні кислоти, такі як омега-3, а також вітаміни D і В12, йод і селен.
Форель містить високий рівень вітамінів D і B6 і є джерелом селену.
Однак ці прісноводні риби містять небезпечні перфторалкільні речовини (PFAS).
PFAS: пригнічують імунітет
PFAS, або перфторалкільні речовини, є групою з більш ніж 9000 різних хімікатів, деякі з яких заборонені або суворо обмежені. Виробники часто використовують їх в антипригарному посуді, пакуванні для харчів, покриттях та протипожежних пінах.
PFAS практично неможливо знищити. Вони можуть забруднювати все, від питної води до харчів, і накопичуватися в організмах людей. Дослідження виявили їх навіть у крові немовлят. Адже у питній воді є низькі дози PFAS. Вони пригнічують імунітет, послаблюють ефективність вакцин та збільшують ризик розвитку деяких видів раку. Також викликають підвищення рівня холестерину у крові, проблеми з розвитком та репродуктивною функцією.
Не ловіть рибу в річці
Експерти Робочої групи з навколишнього середовища (EWG) виявили, що у прісноводних рибах, які вводяться в річках та озерах США, рівень PFAS у 280 разів більший за допустимий. Це означає, що споживання однієї риби за впливом шкідливих речовин може зрівнятися з щоденним споживанням риби, купленої в магазині протягом року.
Фахівці проаналізували понад 500 зразків рибного філе, отриманих із 2013 по 2015 рік. Середній рівень загального PFAS у філе становив 9500 нанограмів на кілограм. Найбільш поширеним хімікатом стала сульфонова кислота, яка може дратувати дихальні шляхи.
— Люди, які споживають прісноводну рибу, наприклад форель чи лосось, піддають себе ризику накопичення підвищених рівнів PFAS у своєму організмі, — зазначили вчені, пише ScienceDirect.
Як зменшити вміст PFAS у форелі та лососі
- Купуйте рибу з чистих водойм, де рівень забруднення PFAS менший.
- При приготуванні риби видаліть шкіру. Там зосереджено більшість забруднень. Запікайте або готуйте на грилі.
- Невеликі риби зазвичай мають менший вміст забруднень, аніж великі. Вибирайте перші.