Чому омлет при панкреатиті – це безпечна їжа і як правильно її готувати

омлет та підшлункова залоза

Яйця – це джерело високоякісних білків, вітамінів і мінералів. Вони містять біотин, який допомагає засвоювати жири, і холін, що підтримує функції печінки. Омлет зі свіжих яєць надає важливі поживні речовини, які корисні в разі різних захворювань шлунково-кишкового тракту. Дізнаємося, чи припустимий у меню омлет за панкреатиту, що в ньому корисного і як правильно його готувати, щоб отримати найбільшу користь.

Омлет у разі панкреатиту

Під час запального процесу панкреаса, орган перестає справлятися зі своїми функціями. Наприклад, це виражається в тому, що перестають вироблятися спеціальні ферменти, які так важливі при перетравленні їжі.

Крім того, порушується обмін речовин і синтез деяких груп гормональних компонентів в організмі. У цей період дуже важливо правильно підтримувати організм, не навантажуючи його зайвий раз. Тому після того, як минув гострий період і пацієнт потихеньку реабілітується, омлет – легко засвоюваний продукт.

Під час дотримання призначеної дієти з харчування важливо враховувати такі правила:

  1. Страву найкорисніше готувати на пару.
  2. У складі яєчні не повинні перебувати жовтки або ж їхній об’єм має бути зменшений удвічі, ніж зазначено в рецепті;
  3. Молоко в омлеті має бути в малій кількості.
  4. Вводити в раціон цю страву рекомендується мінімальними дозами і з максимальною обережністю.
  5. Сира страва може містити інфекційних збудників, тому її необхідно доводити до повної готовності.

Важливо зазначити, що в разі загострення панкреатичної патології всі страви з вмістом яєць повністю виключаються з раціону. Як тільки загострення спадає або встановлюється стійка ремісія, не буде зайвим порадитися з лікарем з приводу введення нових страв.

Чим корисний омлет

Один із ключових аспектів дієти за панкреатиту – це забезпечення організму легкозасвоюваними поживними речовинами. Омлет містить високоякісні білки, які організм легко засвоює. Білки важливі для відновлення пошкоджених тканин і підтримки метаболічних процесів.

Крім того, пацієнтам із панкреатитом необхідно обмежитися мінімальним вмістом жиру. Готуючи омлет із нежирним молоком і мінімальною кількістю олії, цієї умови дотримуються.

Рецепти омлету за панкреатиту

Наведемо кілька простих рецептів приготування омлету.

Основний рецепт омлету

Інгредієнти:

  • 2 яйця;
  • 2 ст. ложки нежирного молока;
  • сіль на смак;
  • 1 ч. ложка рослинної олії (для сковороди).

Інструкції:

  1. Збийте яйця з молоком, додайте сіль і перець (якщо немає загострення).
  2. Розігрійте сковороду з мінімальною кількістю рослинної олії на середньому вогні.
  3. Вилийте суміш з яєць на пательню і готуйте до утворення золотистої скоринки знизу.
  4. Обережно переверніть омлет і доведіть до готовності.

Варіації омлету з дозволеними інгредієнтами

В омлет для урізноманітнення смаків і поживної цінності можна додавати дозволені інгредієнти. Наприклад: куряча грудка, фарш, нежирний сир або сир, броколі, помідор, кабачок, шпинат.

Поради з приготування омлету

Під час приготування омлету в разі панкреатиту слід уникати зайвого використання олії та жирових інгредієнтів. Для цього найкраще готувати його в пароварці. Замість цього агрегату підійде звичайна каструлька з кришкою, всередину якої ставлять силіконову форму з сумішшю.

Також рекомендується яйця збивати, щоб отримати легкий і пухкий омлет.

Важливо пам’ятати, що перед внесенням будь-яких змін у дієту в разі панкреатиту слід проконсультуватися з лікарем або дієтологом, оскільки індивідуальне харчування залежить від ступеня тяжкості захворювання.

Омлет з овочами

Додавання овочів, таких як шпинат, броколі або помідори, до омлету дасть змогу надати йому свіжого смаку та збагатити вітамінами й антиоксидантами. Овочі слід ретельно приготувати, щоб вони були м’якими та легко засвоюваними.

Омлет із сиром

Сир – це джерело високоякісного білка і кальцію. Додавання сиру до омлету надає йому кремової текстури й пацієнт отримує додаткову кількість білка. Приготуйте омлет, як зазвичай, і додайте нежирний сир перед подачею.

Омлет із курячою грудкою

Куряча грудка – це нежирне і білкове джерело. Обсмажуйте нежирну курячу грудку до готовності, поріжте її кубиками й додайте в яєчну суміш перед приготуванням омлету. Це додасть страві більш насиченого смаку і дасть змогу збільшити вміст білка.

Альтернатива курячим яйцям

Замість курячих яєць дієтологи радять готувати омлет із перепелиних. Попри свій розмір, вони містять більше корисних речовин і їхні білки менше схильні спричиняти проблеми зі шлунково-кишковим трактом.

Висновок

Омлет – це смачна і поживна страва, яка має бути включена в дієту при панкреатиті. Він багатий на білки, низькокалорійний і його легко адаптувати до вимог дієти. Однак перед внесенням змін до свого раціону, обов’язково проконсультуйтеся з лікарем або дієтологом, щоб упевнитися, що омлет підходить саме вам.

Дотримання дієти, правильне харчування та спосіб життя суттєво покращують якість життя пацієнтів із панкреатитом і сприяють їхньому одужанню.

Чи можна за панкреатиту їсти омлет?

Яйця не можна їсти в смаженому або вареному вигляді. Можна робити тільки білковий паровий омлет з 1-2 яєць на день. Допускається 1/2 жовтка на день у стравах.

Чи можна їсти яєчню за панкреатиту?

Не варто зловживати яйцями в разі хвороб жовчовивідних шляхів. Продукт може спровокувати серйозне загострення. Обережними необхідно бути й в разі панкреатиту. На гострій стадії цього захворювання лікарі взагалі рекомендують пацієнтам голодувати.

Як яйця впливають на підшлункову?

Як дієтичний продукт і джерело легкозасвоюваних білків, яйця є важливим елементом підтримки здоров’я підшлункової залози. Амінокислоти, що містяться в яєчних протеїнах, беруть участь у будівництві нових і відновленні пошкоджених клітин цього життєво важливого органу.

Чи можна яєчний білок у разі панкреатиту?

За хронічного панкреатиту важливо забезпечувати організм достатньою кількістю білка, в раціон включають 110-120 г білка на добу, що трохи перевищує фізіологічну норму. При цьому 60% від цієї кількості мають становити тваринні білки. У меню включають страви з нежирного м’яса, птиці, риби, сиру і яєчних білків.

Чи можна їсти яйця в разі запалення підшлункової залози?

За панкреатиту підшлункової залози рекомендується обмежити споживання тваринного білка, включно з яйцями. Жирні продукти, такі як смажені яйця, особливо важкі для органів травлення і спричиняють загострення захворювання.

Реклама
Епідемія СНІДу тільки починається
За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я...
Відкриття подвійної спіралі ДНК
28 лютого 1953 року вчені Кембридзького університе...
Реклама
Дієта при гастриті
Переваги дієти при гастритіЯк дієта допомагає впор...
Препарати при синуситі
Як правильно підібрати ліки при синуситіЛіки проти...
Реклама
Реклама