Чому омлет при панкреатиті – це безпечна їжа і як правильно її готувати

омлет та підшлункова залоза

Яйця – це джерело високоякісних білків, вітамінів і мінералів. Вони містять біотин, який допомагає засвоювати жири, і холін, що підтримує функції печінки. Омлет зі свіжих яєць надає важливі поживні речовини, які корисні в разі різних захворювань шлунково-кишкового тракту. Дізнаємося, чи припустимий у меню омлет за панкреатиту, що в ньому корисного і як правильно його готувати, щоб отримати найбільшу користь.

Омлет у разі панкреатиту

Під час запального процесу панкреаса, орган перестає справлятися зі своїми функціями. Наприклад, це виражається в тому, що перестають вироблятися спеціальні ферменти, які так важливі при перетравленні їжі.

Крім того, порушується обмін речовин і синтез деяких груп гормональних компонентів в організмі. У цей період дуже важливо правильно підтримувати організм, не навантажуючи його зайвий раз. Тому після того, як минув гострий період і пацієнт потихеньку реабілітується, омлет – легко засвоюваний продукт.

Під час дотримання призначеної дієти з харчування важливо враховувати такі правила:

  1. Страву найкорисніше готувати на пару.
  2. У складі яєчні не повинні перебувати жовтки або ж їхній об’єм має бути зменшений удвічі, ніж зазначено в рецепті;
  3. Молоко в омлеті має бути в малій кількості.
  4. Вводити в раціон цю страву рекомендується мінімальними дозами і з максимальною обережністю.
  5. Сира страва може містити інфекційних збудників, тому її необхідно доводити до повної готовності.

Важливо зазначити, що в разі загострення панкреатичної патології всі страви з вмістом яєць повністю виключаються з раціону. Як тільки загострення спадає або встановлюється стійка ремісія, не буде зайвим порадитися з лікарем з приводу введення нових страв.

Чим корисний омлет

Один із ключових аспектів дієти за панкреатиту – це забезпечення організму легкозасвоюваними поживними речовинами. Омлет містить високоякісні білки, які організм легко засвоює. Білки важливі для відновлення пошкоджених тканин і підтримки метаболічних процесів.

Крім того, пацієнтам із панкреатитом необхідно обмежитися мінімальним вмістом жиру. Готуючи омлет із нежирним молоком і мінімальною кількістю олії, цієї умови дотримуються.

Рецепти омлету за панкреатиту

Наведемо кілька простих рецептів приготування омлету.

Основний рецепт омлету

Інгредієнти:

  • 2 яйця;
  • 2 ст. ложки нежирного молока;
  • сіль на смак;
  • 1 ч. ложка рослинної олії (для сковороди).

Інструкції:

  1. Збийте яйця з молоком, додайте сіль і перець (якщо немає загострення).
  2. Розігрійте сковороду з мінімальною кількістю рослинної олії на середньому вогні.
  3. Вилийте суміш з яєць на пательню і готуйте до утворення золотистої скоринки знизу.
  4. Обережно переверніть омлет і доведіть до готовності.

Варіації омлету з дозволеними інгредієнтами

В омлет для урізноманітнення смаків і поживної цінності можна додавати дозволені інгредієнти. Наприклад: куряча грудка, фарш, нежирний сир або сир, броколі, помідор, кабачок, шпинат.

Поради з приготування омлету

Під час приготування омлету в разі панкреатиту слід уникати зайвого використання олії та жирових інгредієнтів. Для цього найкраще готувати його в пароварці. Замість цього агрегату підійде звичайна каструлька з кришкою, всередину якої ставлять силіконову форму з сумішшю.

Також рекомендується яйця збивати, щоб отримати легкий і пухкий омлет.

Важливо пам’ятати, що перед внесенням будь-яких змін у дієту в разі панкреатиту слід проконсультуватися з лікарем або дієтологом, оскільки індивідуальне харчування залежить від ступеня тяжкості захворювання.

Омлет з овочами

Додавання овочів, таких як шпинат, броколі або помідори, до омлету дасть змогу надати йому свіжого смаку та збагатити вітамінами й антиоксидантами. Овочі слід ретельно приготувати, щоб вони були м’якими та легко засвоюваними.

Омлет із сиром

Сир – це джерело високоякісного білка і кальцію. Додавання сиру до омлету надає йому кремової текстури й пацієнт отримує додаткову кількість білка. Приготуйте омлет, як зазвичай, і додайте нежирний сир перед подачею.

Омлет із курячою грудкою

Куряча грудка – це нежирне і білкове джерело. Обсмажуйте нежирну курячу грудку до готовності, поріжте її кубиками й додайте в яєчну суміш перед приготуванням омлету. Це додасть страві більш насиченого смаку і дасть змогу збільшити вміст білка.

Альтернатива курячим яйцям

Замість курячих яєць дієтологи радять готувати омлет із перепелиних. Попри свій розмір, вони містять більше корисних речовин і їхні білки менше схильні спричиняти проблеми зі шлунково-кишковим трактом.

Висновок

Омлет – це смачна і поживна страва, яка має бути включена в дієту при панкреатиті. Він багатий на білки, низькокалорійний і його легко адаптувати до вимог дієти. Однак перед внесенням змін до свого раціону, обов’язково проконсультуйтеся з лікарем або дієтологом, щоб упевнитися, що омлет підходить саме вам.

Дотримання дієти, правильне харчування та спосіб життя суттєво покращують якість життя пацієнтів із панкреатитом і сприяють їхньому одужанню.

Чи можна за панкреатиту їсти омлет?

Яйця не можна їсти в смаженому або вареному вигляді. Можна робити тільки білковий паровий омлет з 1-2 яєць на день. Допускається 1/2 жовтка на день у стравах.

Чи можна їсти яєчню за панкреатиту?

Не варто зловживати яйцями в разі хвороб жовчовивідних шляхів. Продукт може спровокувати серйозне загострення. Обережними необхідно бути й в разі панкреатиту. На гострій стадії цього захворювання лікарі взагалі рекомендують пацієнтам голодувати.

Як яйця впливають на підшлункову?

Як дієтичний продукт і джерело легкозасвоюваних білків, яйця є важливим елементом підтримки здоров’я підшлункової залози. Амінокислоти, що містяться в яєчних протеїнах, беруть участь у будівництві нових і відновленні пошкоджених клітин цього життєво важливого органу.

Чи можна яєчний білок у разі панкреатиту?

За хронічного панкреатиту важливо забезпечувати організм достатньою кількістю білка, в раціон включають 110-120 г білка на добу, що трохи перевищує фізіологічну норму. При цьому 60% від цієї кількості мають становити тваринні білки. У меню включають страви з нежирного м’яса, птиці, риби, сиру і яєчних білків.

Чи можна їсти яйця в разі запалення підшлункової залози?

За панкреатиту підшлункової залози рекомендується обмежити споживання тваринного білка, включно з яйцями. Жирні продукти, такі як смажені яйця, особливо важкі для органів травлення і спричиняють загострення захворювання.

Реклама
Цей чудодійний препарат допоможе зберегти вічну молодість
За даними Федерального управління з лікарських зас...
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Реклама
Як зняти свербіж при молочниці
Чим зняти свербіж при молочниціЯк прибрати свербіж...
Лікування молочниці в домашніх умовах
Як позбутися молочниці в домашніх умовах за допомо...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама