Деревій при панкреатиті

Деревій та підшлункова залоза

Деревій (Achillea millefolium) – це лікарська рослина з довгим листям і маленькими суцвіттями, які в традиційній медицині використовують у разі шлунково-кишкових захворювань.

Зазвичай рослина пахне полином, її можна відшукати в сухих і посушливих районах, а також на полонинах і ланах. Вона отримала назву завдяки своєму характерному листю, яке розділене на безліч дрібних сегментів, створюючи враження тисячі листків, хоча їх насправді значно менше.

Розглянемо, чим корисний деревій за панкреатиту, його харчову цінність і способи полегшення симптомів захворювання.

Чим особливо цінний деревій

Перелічимо деякі речовини, які становлять інтерес не тільки для народної медицини, а й офіційної.

  1. Вітаміну К найбільше у квітці деревію. Крім цього, він багатий на потужний антиоксидант – вітамін С і вітаміни групи B.
  2. Мінерали калій, кальцій і магній.
  3. Фітохімічні сполуки (флавоноїди, ефірні олії, таніни тощо) відмінно справляються із запаленням в організмі.

Види деревію та їхнє використання

Існує близько 360 видів рослини, і більшість із них мають лікувальні властивості. Спочатку в народній медицині його використовували для лікування шлунково-кишкових захворювань, а також для підтримки загального здоров’я.

Користь деревію в разі панкреатиту

Рослина відмінно справляється з проблемами травлення. Вона розвантажує підшлункову залозу, що особливо корисно для пацієнтів із панкреатитом. Активні елементи рослини допомагають розщеплювати їжу на простіші компоненти, тим самим покращуючи засвоєння поживних речовин.

Антиоксидантні властивості деревію

Завдяки унікальній властивості захистити клітини організму від ушкоджень, спричинених вільними радикалами, ці антиоксиданти знижують запалення і рівень стресу. Цей важливий фактор для пацієнтів із панкреатитом дуже важливий, оскільки запалення підшлункової залози погіршує симптоми, такі як біль, діарея та нудота.

Способи застосування деревію

Чай із деревію – це один із найпоширеніших і найпростіших способів вживання рослини. Для приготування чаю беруть свіже або сушене листя деревію. Ось як приготувати чай:

  1. Візьміть 1-2 чайні ложки сушеного листя деревію (або свіжого листя, якщо воно доступне).
  2. Покладіть його в чашку і залийте киплячою водою.
  3. Накрийте чашку кришкою або блюдцем і дайте заварюватися протягом 10-15 хвилин.
  4. Процідіть чай і пийте його за потреби. Ви можете додати трохи меду або лимона для поліпшення смаку.

Екстракти й сушені трави використовують для приготування настоянок, детоксів або додавання в кулінарні страви. Екстракти деревію часто застосовують у традиційній медицині у вигляді крапель. Сушені листочки, зібрані ранньою весною, додають до супів, салатів, бульйонів або інших страв для надання їм аромату і смаку, а також для отримання лікувальних властивостей рослини.

Крім чаю і сушених трав, з деревію виготовляють трав’яні капсули, олії, мазі та креми. Ці форми застосовують для зовнішнього застосування або для отримання лікувальних властивостей деревію всередину. Важливо звернутися до лікаря або гомеопата перед використанням будь-яких трав’яних засобів, щоб дізнатися про правильне дозування і можливі протипоказання.

Дотримання рекомендацій фахівців і дотримання інструкцій на пакуванні допоможе забезпечити безпечне й ефективне використання деревію в разі панкреатиту.

Рекомендації щодо вживання деревію

Дозування деревію змінюється залежно від форми застосування та індивідуальних особливостей пацієнта. Зазвичай 1-2 чашки чаю на день вважаються безпечними. Однак, якщо у вас є будь-які алергічні реакції або незвичайні симптоми, проконсультуйтеся з лікарем.

Дозування екстрактів і капсул також слід визначити з урахуванням рекомендацій на упаковці або з порадами фахівця.

Правила приготування та вживання

Під час приготування та вживання деревію слід дотримуватися таких правил:

  1. При приготуванні чаю із сушеного листя деревію використовуйте киплячу воду і дайте настоюватися протягом рекомендованого часу.
  2. Перед використанням сушених трав або екстрактів переконайтеся, що у них не закінчився термін придатності, і зберігайте їх відповідно до вказівок на упаковці.
  3. Якщо у вас є будь-яка алергія на рослини або фітохімічні сполуки, проконсультуйтеся з лікарем перед вживанням деревію.
  4. Не перевищуйте рекомендовані дози й не вживайте траву, якщо у вас є алергічні реакції або побічні ефекти.

Протипоказання та можливі ризики

Деревій, хоча й має безліч корисних властивостей, має і несумісність із деякими станами та ліками. Наприклад, відомі випадки алергічних реакцій, що супроводжуються свербежем, висипом або набряком. У таких випадках слід негайно припинити використання та проконсультуватися з лікарем.

Якщо ви вживаєте будь-які інші препарати, обов’язково повідомте вашого лікаря. Можливо, що деревій не взаємодіє з вашими ліками. Лікар дасть рекомендацію, щоб уникнути небажаних ефектів.

Існує окрема категорія протипоказань, за яких категорично заборонено застосовувати траву:

  • вагітність і годування груддю;
  • гіпотонія;
  • підвищена кількість тромбоцитів.

Пам’ятайте, що самолікування деревієм або будь-якою іншою рослиною без консультацій з лікарем загрожує ускладненнями й побічними ефектами. Особливо це важливо, якщо у вас є медичні проблеми або ви приймаєте ліки.

Перспективи досліджень і використання деревію в медичній практиці

Дослідження щодо потенційних переваг деревію при панкреатиті все ще перебувають на початковій стадії. Додаткові клінічні дослідження і спостереження допоможуть точніше визначити його ефективність і безпеку при цьому захворюванні. У майбутньому, на основі результатів наукових досліджень, деревій, можливо, знайде своє місце в медичній практиці як додатковий засіб для поліпшення якості життя пацієнтів з панкреатитом, але поки що ми обмежуємося тільки даними, які надає народна медицина.

Висновок

Деревій за панкреатиту є цікавою рослиною з потенційними перевагами для пацієнтів. Він покращує травлення, знижує запалення і полегшує симптоми цього захворювання. Однак, перед використанням деревію, завжди слід проконсультуватися з лікарем і дієтологом, щоб забезпечити безпечне та ефективне застосування.

Які хвороби лікує трава деревій?

У болгарській народній медицині водні настої трави деревію застосовують у разі захворювань печінки, нирок і як протисудомний засіб. В індійській народній медицині деревій застосовують як потогінний, в’яжучий кровоспинний, спазмолітичний засіб.

Для чого п’ють відвар деревію?

Він допомагає в разі дизентерії, маткових і гемороїдальних кровотеч, для поліпшення апетиту й травлення, за атеросклерозу, молочниці, порушень менструального циклу, у разі рясних менструацій, фібром і міом, запалень яєчників.

Скільки днів можна пити відвар деревію?

Згідно з рекомендаціями лікаря.

Як деревій впливає на печінку?

Чинить судинорозширювальну, жовчогінну та знеболювальну дію.

Як правильно пити деревій до їди чи після?

Приймають всередину в теплому вигляді по 1/2 -1/3 склянки 3 рази на день за 30 хвилин до їди. Перед вживанням настій рекомендується збовтувати.

Реклама
Цей чудодійний препарат допоможе зберегти вічну молодість
За даними Федерального управління з лікарських зас...
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Реклама
Як зняти свербіж при молочниці
Чим зняти свербіж при молочниціЯк прибрати свербіж...
Лікування молочниці в домашніх умовах
Як позбутися молочниці в домашніх умовах за допомо...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама