Рак молочної залози

Рак молочной железы

Жовтень – місяць всесвітньої боротьби з раком молочної залози. Хвороба, що загрожує життю, найчастіше зустрічається серед жінок, але буває і у чоловіків. Захворювання може виникати у пацієнтів різного віку, воно забирає сотні тисяч жіночих життів.

Серед причин смертності посідає друге місце після раку легень.

Починаючи з 1989 року, значний поступ у методах спостереження і лікування, відчутно поліпшило рівень виживання. Тільки в США налічується близько 3,1 млн жінок, які пройшли курс лікування раку грудей і прожили 5 і більше років після закінчення курсу лікування.

Ризик значно знижує знання перших симптомів хвороби, а також періодичне обстеження молочних залоз.

Декілька фактів про рак грудей:

  • набагато частіше зустрічається у жінок, але буває і у чоловіків;
  • до симптомів відносяться: вузли в молочній залозі і потовщення її тканин зі змінами шкіри і / або соска;
  • генетика – важливий фактор ризику, в той час, як прийом алкоголю та спосіб життя є тільки умовами розвитку;
  • патологія лікується декількома методами, включаючи хірургічний, опромінення, хіміотерапію і лікування біопрепаратами.

Симптоми раку молочної залози (РМЗ)

Першим симптомом РМЗ зазвичай є потовщення тканин на молочній залозі і / або вузол в грудях або під пахвою, зміна форми грудей, і поява асиметрії між правою і лівою молочною залозою. Крім того, з’являється незалежна від менструального циклу біль в грудях або під пахвою. Змінюється шкіра. Вона стає схожа на апельсинову шкірку. Навколо сосків або одного з них може з’явитися висип. Шкіра лущитися, темніє і розшаровується. Часто з соска виділяється рідина, іноді з кров’ю. А сам сосок втягується або западає. Будь-яка з перерахованих ознак є терміновим приводом відкласти всі справи і відвідати лікаря.

Стадії раку молочної залози визначаються в залежності від розміру пухлини, ураження лімфовузлів і метастазів в інші органи. Причини патології до кінця неясні, зате очевидні фактори ризику.

  1. Вік. Порівняйте: у 20 років ймовірність захворіти є у 0,6% жінок. До 70 років таких жінок стає вже 3,84%.
  2. Генетика: високий ризик захворіти, якщо хтось із родичів вашого покоління, сусіднього з вашим віком покоління або через одне покоління хворіє або хворів на РМЗ. Гени BRCA1 і BRCA2 визначають значний ризик розвитку раку грудей і / або яєчників. А ген TP53 підвищує шанси захворіти тільки на рак молочної залози.
  3. Ваша медична історія або, іншими словами, анамнез захворювання: частіше рак виникає у жінок, у яких вже були пухлини. Має значення наявність будь-яких пухлин яєчників і матки, в тому числі, доброякісних.
  4. Щільність тканини грудної залози: чим вище щільність, тим вище ризик.
  5. Рівень естрогену: має значення вік початку менструацій і вступ в період менопаузи. Початок менструального циклу до 12 років і настання менопаузи після 50 років в поєднанні з високими показниками рівня естрогену між цими датами, є фактором ризику. А ось грудне вигодовування протягом 1 року доведено зменшує шанси захворіти на РМЗ, можливо, тому що лактація знижує рівень естрогену. Рівень естрогенів підвищується при надлишковій масі тіла. Тому, велика вага і ожиріння – це фактори ризику.
  6. Вживання алкоголю: випиваючи 3 порції алкоголю щодня, ви підвищуєте свій шанс захворіти на РМЗ в 1,5 рази.
  7. Опромінення: якщо ви проходили курс опромінення для лікування інших пухлинних захворювань, то це підвищує ризик захворіти на РМЗ.
  8. РМЗ може спровокувати прийом гормональних препаратів, у тому числі оральних контрацептивів.
  9. Імпланти молочних залоз на 25% підвищують ризик розвитку патології через те, що маскують перші ознаки патології.

Які форми захворювання зустрічаються?

Найчастіше пухлина розвивається в молочній протоці – дуктальна карцинома. Але може вражати і часточку. Тоді це лобулярна карцинома.

Рак грудей може бути інвазивним і не інвазивним. Інвазивною пухлина стає, коли ракові клітини виходять за межі протоки або часточки і просочують собою довколишні тканини, з часом як би прямуючи до інших органів. Не інвазивна пухлина не така агресивна, тому що «сидить» на місці. Але з часом її характер може змінитися в гіршу сторону. І це ще одна причина відкласти всі справи і отримати рекомендації фахівця.

Діагноз лікар виставить після рутинного огляду та збору ваших скарг і дасть вам напрямок на мамографію.

Що таке мамографія?

Це отримання рентген-зображення молочної залози, на якому досвідчений фахівець визначить локалізацію, форму пухлини і її стадію. Безпечний для пацієнтів метод дає можливість добре візуалізувати вузли, кісти, фіброаденоми і рубці. Для більшої деталізації іноді призначають МРТ-дослідження з введенням контрастної речовини. З інструментальних методів поширене проведення біопсії вузла: маленький шматочок хворої тканини після відповідної обробки розглядають під збільшенням. Досвідчений гістолог може визначити розмір пухлини і наявність віддалених метастазів.

Лікування раку молочної залози

Лікування раку грудей може проводитися в декількох напрямках. Хірургічне лікування передбачає радикальне видалення пухлини. Існує декілька технік, вибір яких залежить від віку і загального стану. Сучасна тенденція в хірургії – проводити органозберігаючі операції і максимально уникати інвалідизації пацієнта. Індивідуально приймається і рішення по видаленню лімфовузлів. Накопичується досвід по розпізнаванню за допомогою спеціального фарбування так званих «сторожових лімфовузлів», які перші «беруть» атипові клітини. Це дає лікареві можливість правильно визначити обсяг операції, а пацієнтці зберегти руку в робочому стані і уникнути інвалідизації. У будь-якому випадку лікар пропонує самий щадний і відповідний саме вам метод з усіх можливих. Часто одночасно з видаленням молочної залози проводиться відновна операція по впровадженню протеза або формування грудей зі шкірного клаптя. Іноді така операція проводиться пізніше.

Променева терапія – проведення сеансів опромінення, які тривають кілька хвилин. Пацієнтка отримує строго певну дозу променевого навантаження. Випромінювання руйнує ракові клітини. Може застосовуватися до або після хірургічного видалення пухлини.

Хіміотерапія – це введення агресивних цитотоксичних речовин. Призначається з метою запобігання поширенню атипових клітин, перед хірургічним видаленням пухлини великого розміру або при метастазах в інші органи. Проводиться тільки в умовах стаціонару оскільки має важкі побічні ефекти і вимагає постійного медичного спостереження за станом пацієнта.

Біотерапія – новий метод, заснований на генній інженерії, при якому застосовуються препарати, які цілеспрямовано уражують клітини, що дають «сигнал» до розмноження ракових клітин даного типу пухлини. Це новий вид лікування. Щоб визначити його ефективність та доцільність проводяться масштабні й складні за схемою проведення клінічні дослідження. Крім того, це дороге лікування.

Гормонотерапія проводиться не всім хворим, а лише тим, у кого рецептори пухлини мають спорідненість до статевих гормонів. Якщо їх заблокувати, клітина перестає ділитися. Іноді, на багато років. Метод застосовують з 70-х років 20 століття. Але препарат Тамоксифен і зараз є «золотим перетином» в терапії РМЗ.

Попри серйозні побічні дії кожного з методів, лікування проходити потрібно. Адже мова йде про збереження життя. Важливо пам’ятати, що при діагностиці пухлини в 0 -1 стадії виживання жінок різного віку протягом 5 років становить 100% (!). Пізня діагностика в 4 стадії залишає в живих тільки 22% жінок за даними, зібраними з усього світу.

Ключові звички, які ми повинні ввести в своє життя:

  • в 40 років кожна жінка повинна вводити в свій розпорядок життя час для щорічної мамографії. З 45 і до 54 років мамографію необхідно проводити щорічно. А після 55 років – 1 раз у 2 роки.
  • важлива і корисна звичка огляду своїх молочних залоз у двох позиціях: обмацування збоку та з заведеною рукою за голову з протилежного боку.
  • важливо уникати регулярного вживання великих доз алкоголю.
  • користь фізичного навантаження очевидна для підтримки захисних сил організму.
  • намагайтеся все життя підтримувати постійну вагу тіла, орієнтуючись на нормальні межі індексу маси тіла. Це автоматично змусить думати перш, ніж з’їсти зайву порцію.
  • висипайтеся. Це допоможе підтримувати хороші емоції.

Чим раніше почати лікування, тим більше шансів вилікуватися.

Реклама
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
Реклама
Ерозивний гастрит
Види ерозивного гастритуЕрозивний гастрит — симпто...
Неатрофічний гастрит
Причини розвитку неатрофічного гастритуХронічний н...
Реклама
Помідори зміцнюють імунітет та знижують ризик розвитку небезпечних захворювань
Помідори не лише смачні, а й корисні. Вони багаті ...
Солодка їжа підвищує сприйнятливість до запальних захворювань
Вважається, що зловживання цукром викликає появу з...
Реклама