Сметана при панкреатиті – допустимо чи шкідливо

Сметана та підшлункова залоза

Сметана – це молочний продукт, який виробляють шляхом охолодження і відділення жиру від молока. Зазвичай для виробництва сметани використовується коров’яче молоко. Процес виготовлення включає в себе ферментацію молока молочними бактеріями, які перетворюють лактозу (молочний цукор) на молочну кислоту. Це надає сметані її характерного кислого смаку та ущільнює структуру молока, роблячи продукт кремоподібним і густим.

Харчова цінність

Сметана насичена такими корисними та поживними речовинами:

  1. Білки – важливі для загоєння тканин і росту клітин.
  2. Жири – джерело енергії, допомагають засвоюватися деяким вітамінам.
  3. Моно і дисахариди – виконують будівельну та енергетичну функції.
  4. Вітаміни A, D, С, В, E, калій, фосфор, кальцій та інші мінерали зміцнюють кістки, відновлюють мікрофлору шлунка.

Як впливають компоненти сметани на травлення

Сметана містить жири, які поділяються на поліненасичені та мононенасичені. Кожен із них впливає на організм по-різному:

  1. Насичені жири важкі для травлення, бо посилюють секрецію жовчі й у пацієнтів із панкреатитом погіршуються симптоми хвороби.
  2. Ненасичені жири легко засвоюються організмом і менше навантажують травний орган.

Отже, важливо розглядати як діє сметана в разі панкреатиту. Розуміння, які компоненти впливають на організм позитивно, а які негативно, допоможе визначити, наскільки буде безпечною вона в раціоні.

Сметана при панкреатиті: суперечливі точки зору

Якщо перерахувати аргументи на користь сметани за панкреатиту, то виділимо таке:

  1. Протеїни.

Сметана багата на протеїни. Це свого роду невеликі цеглинки, які беруть участь у загоєнні пошкоджених тканин, зокрема й панкреасу.

  1. Жири.

Мононенасичені та поліненасичені речовини сприяють кращому засвоєнню вітамінів A і D. Ці елементи необхідні для кісток, шкіри та імунітету.

  1. Мікроелементи.

Відомо, що кальцій зміцнює кісткову систему. Пацієнти з хворою підшлунковою відчувають дефіцит цього елемента. Тому здатність організму засвоювати цю речовину допоможе в цьому.

Тепер розглянемо аргументи проти сметани при панкреатиті:

  1. Високий жирний склад.

Сметана зазвичай містить високий вміст жирів, особливо насичених, які важко засвоюються організмом і навантажують стінки підшлункової залози. У підсумку пацієнти відчувають біль і дискомфорт.

Насичені жири, присутні в сметані, сприяють утворенню каменів у жовчному міхурі, тим самим посилюючи симптоми.

  1. Можливе погіршення стану.

Якщо додавати сметану за панкреатиту до свого раціону, зростає ймовірність запальних процесів, що призводить до загострення. За хронічного панкреатиту жирні продукти також погано переносяться.

Тому якщо пацієнт хоче з’їсти трохи сметани, важливо враховувати як позитивні сторони, пов’язані з поживною цінністю, так і потенційні негативні наслідки, пов’язані з високим вмістом жирів. 

Рекомендації

Фахівці, такі як лікарі та дієтологи, відіграють важливу роль у розробці рекомендацій щодо споживання сметани за панкреатиту. Вони враховують індивідуальні особливості кожного пацієнта і ступінь тяжкості захворювання. Загальні рекомендації містять у собі:

  • консультацію з лікарем;
  • обмеження порцій (1-2 столових ложок);
  • частота вживання (не більше 2-3 разів на тиждень).

Чи можна комбінувати сметану з іншими продуктами

Поєднання сметани з іншими молочними продуктами (йогуртом або кисломолочним сиром) дасть змогу знизити концентрацію жирів і поліпшити її переносимість. Такі комбінації менше навантажують панкреас.

Крім цього замість сметани в чистому вигляді, її додають до страв, приготованих на парі, на грилі або в духовці. Це дає змогу зменшити загальну кількість споживаних жирів.

Також сметану краще не змішувати з гострими приправами та смаженими стравами – це збільшує ймовірність загострення захворювання.

Вибір пацієнта має залежати від ступеня тяжкості захворювання та індивідуальних особливостей. Тому краще отримати консультацію у фахівця, який допоможе розробити оптимальний план харчування, що задовольняє потреби організму та враховує його стан.

Альтернативи сметані за панкреатиту

За панкреатиту існує низка альтернативних молочних продуктів, які легко переносяться організмом і менше навантажують підшлункову:

  1. Сир.

Сир менш жирний, ніж сметана, і має більше кальцію та молочного білка. З нього готують суфле, запіканки на сніданок або десерти.

  1. Йогурт.

Натуральні йогурти без доданих цукрів та ароматизаторів легше переносяться пацієнтами з панкреатитом. Вони також містять пробіотики, які підтримують здорову мікрофлору ШКТ.

  1. Кефір.

Кефір це ще одна альтернатива, багата на пробіотики. Він допомагає налагодити травлення і підтримує кишкову флору здоровою. 

Дозволені жири та добавки

Замість сметани, варто звернути увагу на легші жири та добавки, які надають стравам смаку та текстури без посилення навантаження на підшлункову залозу:

  1. Оливкова олія, особливо Extra Virgin, є поліненасиченою олією, яку використовують для заправки салатів. Вона багата на антиоксиданти та здорові жири.
  2. Пасту з авокадо використовують замість сметани для приготування соусів і кремових діпів. Авокадо містить здорові мононенасичені жири.
  3. Яєчними жовтками в деяких рецептах замінюють сметану, щоб надати стравам текстури.
  4. Гарбузове пюре слугує альтернативою сметані в десертах і запіканках. Воно насичене бета-каротином і вітамінами.

Вибір альтернатив залежить від особистих уподобань і переносимості організмом, а також важливо консультуватися з лікарем або дієтологом, щоб визначити оптимальні заміни для сметани.

Висновок

Сметана – це молочнокислий жирний продукт, який як корисний, так і потенційно шкідливий при панкреатиті. За гострого захворювання її суворо заборонено, за хронічної форми захворювання вона погіршує стан через високий вміст жирів. 

У стадії стійкої ремісії сметана буде корисною, завдяки вмісту білків, вітамінів і мікроелементів, але в обмеженій кількості. Рішення про те, чи включати сметану в дієту, має прийматися на підставі рекомендацій фахівців з урахуванням стану хворого.

Чи можна при панкреатиті їсти сметану?

Не вживайте молочні продукти високої жирності, солодкі вершки, морозиво, сметану, майонез, кислий домашній сир, жирний і солоний твердий сир. Краще використовувати нежирне молоко, сир домашній некислий свіжоприготований, парові пудинги.

Скільки вуглеводів міститься в сметані?

У 100 г продукту міститься 206 ккал, майже 3 г білків, 20 г жирів і понад 3 г вуглеводів. Столова ложка міститиме приблизно 51 ккал, а в чайній ложці сметани міститься приблизно 21 ккал.

Чи можна кисломолочне при панкреатиті?

Для прискорення одужання в раціоні хворого має переважати білкова їжа, має бути знижена кількість вживання жирів і вуглеводів. Білки мають бути тваринного походження. Тож корисним буде вживання нежирних риби, м’яса, яєць, кисломолочних продуктів.

Як впливає сметана на кишечник?

Завдяки своєму складу сметана допомагає поліпшити роботу шлунково-кишкового тракту. Пробіотики в ній допомагають травленню, а холін зміцнює пам’ять і покращує когнітивні функції.

Як сметана впливає на шлунок?

Сметана корисна насамперед для секреторної діяльності шлунка, тобто для діяльності, що сприяє травленню. Сметана добре впливає на секреторну діяльність шлунка і кишківника, і організм легко засвоює її.

Реклама
Цей чудодійний препарат допоможе зберегти вічну молодість
За даними Федерального управління з лікарських зас...
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Реклама
Як зняти свербіж при молочниці
Чим зняти свербіж при молочниціЯк прибрати свербіж...
Лікування молочниці в домашніх умовах
Як позбутися молочниці в домашніх умовах за допомо...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама